Ce scrie presa italiană despre Adina Pintilie, regizoarea româncă premiată cu „Ursul de Aur” la Berlin pentru filmul „Touch Me Not”

Filmul „Touch Me Not” – „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin din acest an. De asemenea, pelicula a câștigat şi trofeul pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

„Nu mă atinge-mă”, scris şi regizat de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact. Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenţă, încredere în sine şi originalitate.

Adina Pintilie, câștigătoarea premiului „Ursul de Aur”, Berlin – 2018

În presa italiană nenumărate sunt publicațiile care acordă spațiu acestui subiect, omagiind meritele tinerei regizoare românce, de la Corriere della Sera, cel mai citit cotidian din Peninsulă și până la marile agenții de presă ca ANSA sau a canalelor televizive RAI și Mediaset.

„Cinema: filmul românesc „Touch me not” câștigă Ursul de Aur de la Festivalul de film de la Berlin”, scrie Rai News în titlu articolului său, „debutanta Adina Pintilie triumfă!”

„Italia se întoarce acasă cu mâna goală de la Festivalul de film de la Berlin, fără a câștiga vreun premiu”, scrie cu dezamăgire Corriere della Sera. „’Ursul de aur’ merge la Adina Pintilie din România, ‘Touch Me not’ a câștigat premiul cel mai important.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„O ediție îndeosebi sub semnul feminității dar și aL angajamentului politic, așa cum este tradiția Berlinalei. ‘Touch Me Not’, este o cercetare psihologică despre dorința umană și despre posibilitatea reală de a intra în contact cu ceilalți. Filmul este o provocare de a explora sinele, de a o rupe cu tabuurile şi ideile preconcepute, de a promova toleranţa şi libertatea de expresie.”, spun cei de la TGCOM.

Nu lipsesc însă nici criticile, așa cum este firesc să se întâmple: 

„Dezamăgire pentru Italia, dar mai presus de orice, dezamăgire pentru această Berlinală. O ediție fluctuantă, cu mai multe eșecuri decât succese, s-a încheiat cu un verdict, sincer, controversat care recompensează de două ori – cel mai bun debut și cel mai bun film – lucrarea confuză a regizoarei românce Adina Pintilie, care devine un nume important în cinematografie, chiar dacă nu are legătură cu omonimul Lucian, unul dintre cei mai mari regizori români (Lucian Pintilie, n.r.). Totul sună fals si programatic (și psihanalitic școlar) într-un film imereu pe punctul de a exagera dar întotdeauna incapabil să o facă cu adevărat.”, este părerea jurnalistului Paolo Mereghetti.

Distribuie acest articol