Ce spun românii din Italia despre intenția lui Salvini de a expulza romii străini din peninsulă

Pe 18 iunie, ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a anunțat un recensământ al cetățenilor etnici romi din Italia, provocând multe critici, dar și adeziunea unui larg consens al opiniei publice într-o țară în care discursurile rasiste, pline de ură împotriva romilor sunt frecvente. Ministrul muncii, Luigi Di Maio, s-a distanțat imediat de aliatul său de la guvern și a declarat: „Dacă este neconstituțional, nu se poate face”.

În timp ce Carlo Stasolla, președintele asociației „21 luglio”, a precizat că „o depurare etnică este interzisă în Italia”, Salvini pe Twitter și-a reiterat dorința de a continua proiectul, la care oficialii ministerului ar fi deja în lucru.

În Italia trăiesc între 120.000 și 180.000 de persoane de etnie romă, 0,2% din populație. Majoritatea romilor care locuiesc în Italia sunt de naționalitate italiană, un alt grup important fiind romii români – cetățeni ai Uniunii Europene și, prin urmare, au drept de liberă circulație – și, în final, există un mic grup de romi provenind din ex-Iugoslavia: aproximativ 3.000 dintre aceștia sunt apatrizi, adică nu au cetățenie și pașaport, o condiție care rezultă în urma dizolvării Iugoslaviei. Cei care ar putea fi expulzați, conform legii, ar fi foarte puțini. În cele din urmă, ministrul de Interne a exprimat un principiu discriminatoriu foarte puternic, spunând că „trebuie, din nefericire, să îi ținem pe romii italieni”.

Am invitat comunitatea românilor din Italia să își expună părerea despre noile măsuri pe care ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, vrea să le ia împotriva minorității romilor din Italia. În urma unui mic sondaj efectuat de publicația noastră, Rotalianul – Revista românilor din Italia, la întrebarea „sunteți de acord cu expulzarea romilor străini?” din peste 260 de votanți 80% au răspuns „da, trebuie expulzați” și numai un procent de 20% au fost de părere că trebuie găsite măsuri și procedee pentru ca cetățenii de etnie romă să fi integrați în societatea din care fac parte.

Iată cum au comentat românii din Italia intenția lui Matteo Salvini de a trimite în țările de origine romii din Italia

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Rodica scrie: „Nu cred că trebuie trimiși dintr-un loc în altul, ar trebui să se ocupe cineva de ei și să le ofere un loc unde să muncească altfel nu se schimbă nimic. Sigur, nu e ușor!”

Nela este de aceeași părere: „Nu pot fi trimiși de colo colo. Trebuie gândit un plan, integrați în societate, obligați să meargă la muncă și la școală.”

Daniela: „Este o lege foarte bine gândită. Nu are Salvini nimic cu cei care muncesc, legea asta ar fi pentru cei ce cărora nu le place munca, așa că să-i trimită pe toti acasă, să nu ne mai facă de râs.”

Carmen îi răspunde Danielei: „La cine vă referiți? Sunt și români care au muncit ani și ani de zile aici și acum nu găsesc de muncă. Ce le-ai face Daniela, i-ai trimite pe toți acasă?”

Mariana este drastică în comentariul ei: „Afară cu imigranții, să se ducă în țara lor, să nu mai cerșească pe toate străzile! Noi muncim de ne omorâm pentru 30 de euro la zi, lor le plătește statul italian tot și mai și cerșesc. Bravo, Salvini, felicitări!”

Rodica: „Câți italieni, ba chiar și români, ar fi dispuși să ofere romilor un loc de muncă? Nimeni! De asta e nevoie ca Statul să facă ceva pentru integrarea lor. Altfel nu există rezolvare. Cu tot respectul, dar cred că ar trebui să facă Salvini mai puțină propagandă și să înceapă într-adevăr să se comporte ca un ministru… Sloganurile urlate în piață  nu fac altceva decât să producă ură și discriminare între italieni și restul. Eu personal, nu am să aplaud niciodată un leader care pentru interesul său politic folosește sloganuri și strategii care produc ruptură și ură între săraci. ‘Prima italiani’ , spune tot. Ați auzit o vorbă în favoarea celor ce muncesc cinstit și plătesc taxele, dar nu sunt italieni? Să ne așteptăm la discriminare și rasism. Cu toții!”

Mihaela mărturisește: „L-am votat pe Salvini pentru a dărui fetiței mele un viitor.”

Claudia pune punctul pe „i”: „Eu cred că problema asta cu romii este xenofobie și rasism. Sunt și romi care muncesc de exemplu, nu e nimeni vinovat că s-a născut țigan. Politicienii italieni nu trebuie să pună problema așa, ci trebuie să îi expulzeze pe cei care nu au nici un căpătâi, stau pe unde apucă și ca drept consecință, comit infracțiuni și își abuzează copiii. Eu nu cred că trebuie să se lege de faptul că o persoană e rom sau țigan, ci pentru că nu respectă legile. Pentru că dacă se leagă de etnia și rasa unui cetățean se crează confuzie și haos. Italienii trebuie să aplice legile. Și-atât!”

Distribuie acest articol