„Nu am avut nicio intenţie să jignesc diaspora”. Declarația doctoriței care a urat protestatarilor să bea cu paiul toată viața

Sorina Petruşan Dunca, medicul rezident din Zalău care i-a criticat dur, pe Facebook, pe protestatarii de la mitingul din 10 august, a revenit cu o postare în care le cere scuze pentru cuvintele grele folosite.

Dacă numai câteva zile în urmă doctorița ura protestatarilor: „Să beţi cu paiul câte zile mizerabile mai aveţi de trăit!” şi “să vă omoare jandarmii în bătaie”, într-un nou mesaj postat pe contul său, femeia, care este soţie de jandarm, scrie:

„Îmi cer scuze faţă de cei care s-au simtit jigniţi de postarea mea, în niciun caz nu am intenţionat asta. Vreau să lămuresc câteva lucruri apărute în presă şi cu asta sper să se încheie subiectul. Am fost şocată să văd o femeie, în haina militară, care a ieşit să îşi facă datoria, aşa cum trebuie să ne-o facem toţi. Am fost în stare de şoc să văd acele imagini în care femeia neajutorată era sfâşiată de mulţime. Nu am avut nicio intenţie să jignesc diaspora, ci pe acei oameni care au lovit-o cu bestialitate pe femeie. Acei oameni, după parerea mea, nu merită mila niciunui judecător! Şi ar avea o scuză dacă nu ar fi normali la cap. Pe mine jandarmii m-au apărat când am fost la rândul meu agresată la evenimentele de voluntariat. Este dureros să fie traşi la răspundere doar pentru că şi-au făcut datoria. Îmi este teamă de momentul în care ei se vor teme să mai acţioneze. Îmi cer scuze încă o data de la oamenii care s-au simţit jigniţi. Am fost în stare de şoc să văd acele imagini în care o femeie neajutorată era linşată de mulţime la un protest!”

Ea spune că a reacţionat prin empatie cu jandarmeriţa bătută în Piaţa Victoriei, dar şi din „spirit civic”:

„Eu nu am porniri agresive, în niciun caz, am avut o pornire agresivă din spirit civic. Nu sunt de acord cu cei care promovează faptul că să fii jandarm-femeie e un risc asumat; nu într-o ţară civilizată. Şi nu linşezi o femeie, căzută la pământ, să o aduci în stare, conform presei, de inconştienţă. M-am pus în locul ei. I-am vazut privirea, durerea din poze, se vedea cum strigă şi evident am reacţionat oarecum proporţional cu cele văzute, având şi eu agresiuni fizice reclamate prin 112. E o isterie şi o ură împotriva noastră, a medicilor, a poliţiştilor, a tot ce e “al statului” şi noi nu avem nicio vină. Respect enorm de mult cadrele MAI, nu datorită soţului (jandarm la Inspectoratul Bihor), ci datorită nevoii pe care am avut-o, iar ei au răspuns mereu prezent. Mi se rupe sufletul când ştiu cât de neclare legi avem în această ţara şi ştiu că dacă actionează, ei sunt mereu răspunzători”. Medicul ţine să precizeze că în mesajul său s-a referit strict la agresori şi îşi exprimă regretul că „fără să vreau, am jignit o comunitate. Nu ar fi trebuit să raspund la fel ca cei din comunităţile care au scris, ameninţat şi au făcut din prostest, un lucru perfect democratic, o bătaie de stradă”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Originară din Zalău, Sorina Petruşan Dunca are 28 de ani şi este rezident în anul III la Spitalul de Recuperare Borşa, însă îşi face pregătirea la Oradea.

Într-o postare făcută la scurt timp după protestele din 10 august, femeia a scris:

„Femeie jandarm suspectă de fractură de coloană cervicală: Ăştia sunteţi voi, cei de dreapta? PSD-ul e răul acestei ţări? S-au întors de la cules căpşuni şi spălat babe la fund cei din DIASPORA să se bată cu jandarmii? Sunteţi cretini, mă? M-am săturat de cât puteţi fi de proşti şi de cretini, nu ştiţi nici măcar pentru ce protestaţi. Veorica… da, e proastă. Dar tare proşti erau şi prin alte guverne. M-am săturat să văd toţi analfabeţii din listă cum protestează ei. Ăsta vă e protestul oligofrenilor? O femeie, un cadru militar în cărucior de acum în colo. Şi în încheiere, vă doresc să n-aveţi noroc şi sper să vă omoare jandarmii în bătaie şi pe voi şi pe bradilalicul care se numeşte Klau şi condamnă ”Vi-o-le-n-ţeee-le” asupra populaţiei. Sper să beţi cu paiul câte zile mizerabile mai aveţi de trăit, că sunteţi proşti şi e păcat să trăiţi”.