Fostă jurnalistă despre românii din străinătate: „Sunt sigură că le este foarte dor de tot ce au lăsat acasă”

Mirela Retegan este o fostă jurnalistă româncă, fondatoarea trupei de spectacol pentru copii, „Gașca Zurli”. În prezent, „Gașca Zurli” este cea mai mare companie privată de evenimente pentru copii, din România. După o serie de turnee în străinătate, unde s-a întâlnit cu părinți și copii români care trăiesc de mulți ani în occident, Mirela Retegan a fost invitata emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Fosta jurnalistă a mărturisit că a fost impresionată de întâlnirile cu părinții români din străinătate:

„M-am simțit ca și cum eram borcanul cu zacuscă, oala cu sarmale, își luau de la noi toate dorurile de acasă. E atât de multă emoție și tristețe în același timp în oamenii ăștia, care eu sunt sigură că n-ar vrea să trăiască acolo și că le e foarte dor de tot ceea ce au lăsat aici”, a spus Mirela Retegan. Ea crede, pe de altă parte, că sunt foarte puțin șanse ca, la rândul lor, copiii acestor părinți să se întoarcă acasă în România. „Copiii care cresc acolo și descoperă toată lumea aceea civilizată sunt puține șanse să vină înapoi”, spune Mirela Retegan.

Mirela Retegan a mai povestit în interviul acordat Digi24 că a sesizat că există diferențe între copiii români care vin la spectacolele ei în diaspora și cei de acasă:

„În primul rând, vorbesc foarte prost limba română. Ei nu mai știu limba română și de-aia părinții se agață de noi, pentru că suntem legătura lor cu limba. Ei învață cântecele Zurli de pe YouTube și exersează limba română. Ei merg acolo la școli în limbile statelor în care stau și acasă prea puțin mai petrec timp cu părinții lor ca să vorbească în limba română. Sunt diferiți, pentru că ei deja se manifestă foarte liber și foarte spontan. Și părinții sunt mult mai deschiși”, a povestit Mirela Retegan.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tot interviul cu Mirela Retegan poate fi citit aici.