Ce trebuie să cunoască și ce calități trebuie să aibă o îngrijitoare de bătrâni

O îngrijitoare de bătrâni trebuie să fie în primul rând pregătită psihic pentru o astfel de meserie, să cunoască foarte bine ce implică o astfel de activitate și cum să se comporte cu un om bătrân și bolnav.

Pentru a fi îngrijitoare de bătrâni este necesar să ai abilitatea de a empatiza cu suferința persoanei îngrijite, să ai răbdare și să fii suficient de puternică pentru a nu te pierde cu firea în situații de criză. Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le cunoască o îngrijitoare de bătrâni:

Programul persoanei asistate

Este esențial ca o îngrijitoare de bătrâni să știe care este programul asistatului său, la ce oră trebuie să se trezească și când trebuie să doarmă, când trebuie să mănânce și să își ia medicamentele. Pentru o îngrijitoare aceste informații sunt esențiale, trebuie să le cunoască în detaliu.

Respectarea obișnuințelor celui asistat

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt anumite persoane care au tabieturi cotidiene și în limita posiblităților, o îngrijitoare  trebuie sa le respecte. Dacă bătrânul bea în fiecare dimineață lapte, dacă are o anumită emisiune la care se uită, dacă vrea în fiecare zi să citească presa etc., îngrijitoarea ar trebui să se ocupe de aceste lucruri, să dea spațiu și să înlesnească satisfacerea obișnuințelor cotidiene, astfel încât să facă viața asistatului său cât mai plăcută și cât mai ușoară.

Modalități de socializare

Este foarte important ca o îngrijitoare de bătrâni să comunice și să socializeze cu bătrânul îngrijit. Această socializare va face mult mai ușor procesul de îngrijire, va stabili o legătură importantă între cele două persoane și va aduce nenumărate beneficii de ambele părți.
Momentele de socializare aduc bucurie persoanelor vârstnice și îi fac pe aceștia să se simtă importanți. Starea psihică a bătrânului este esențială pentru sănătatea generală a acestuia, îngrijitoarea trebuie să încerce cât mai des să abordeze diverse subiecte de discuție cu bătrânul îngrijit. Să discute despre subiectele preferate ale asistatului, despre familie și alte subiecte care îi fac plăcere acestuia.

Acordarea primului ajutor

Noțiunile minime de prim ajutor sunt fundamentale pentru sănătatea asistatului. O îngrijitoare trebuie să știe cum să reacționeze în cazul în care pacientul cade, se lovește sau se îneacă, de exemplu. De multe ori, aceste informații pot face diferența dintre viață și moarte.

Păstrarea calmului în situații de criză

O îngrijitoare de bătrâni trebuie să fie foarte calmă și să aibă capacitatea de control atunci când apar diverse situații de criză. De exemplu, dacă bătrânului i se face rău, îngrijitoarea trebuie să sune de urgență la salvare și să explice operatorului cu exactiate ce s-a întamplat, care este starea asistatului, numele și adresa la care trebuie să ajungă salvarea.

Ar fi indicat ca persoana ce practică ocupaţia de îngrijitor la domiciliu, să fie:

  • orientată spre acţiune (să aibă iniţiativă);
  • capabilă să efectueze timp îndelungat aceleaşi sarcini;
  • sociabilă (capacitate de integrare);
  • implicată (interesat sa interacţioneze);
  • serioasă (grijă, atenţie deosebită);
  • răbdătoare, calmă, îngăduitoare, înţelegătoare;
  • afectivă (sensibilă la problemele vărstnicilor);
  • empatică (să se poată transpune într-o anume situaţie);
  • rezistentă din punct de vedere fizic, dar şi psihic;
  • expansivă (bune abilităţi de comunicare cu persoana asistată);
  • volubilă (uşurință în exprimare).
Distribuie acest articol