Cea mai în vârstă persoană din Italia este îngrijită de o moldoveancă. Vârsta la care a ajuns Domenica Ercolani

Nici mai mult, nici mai puțin de 111 ani are cea mai bătrână persoană din Italia și este îngrijită de o femeie originară din Republica Moldova, informează ziarul italian Il Resto del Carlino.

Domenica Ercolani va împlini în curând 112 ani, de fapt, la data de 3 iulie 2022, dar a devenit cea mai în vârstă persoană din Peninsulă abia la data de 7 mai 2022, după moartea Angelei Tiraboschi, care deținea acest titlu până la acea dată și care împlinise 112 ani luna trecută.

Originară din Urbino, provincia Pesaro e Urbino din regiunea Marche, Domenica este îngrijită zi de zi de Cristina, o badantă din Moldova, și are o fiică, Alessandra, precum și doi nepoți, Marco și Luca Gravili.

Născută în anul 1910, pensionara italiană a trecut prin pandemia gripei Spaniole din 1918, prin două războaie mondiale și a depășit cu succes chiar și pandemia de COVID din ultimii doi ani.

„A făcut trei doze de vaccin fără să se plângă vreodată de înțepătura acului și nu a avut COVID niciodată. Dacă nu ar fi avut probleme cu vederea, care e la un nivel foarte scăzut, în mare aș spune că se menține bine. Limitez la minimum medicamentele pentru a evita să-i deranjez echilibrul extraordinar”, a declarat Danilo De Santi, medicul de familie al bătrânei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Domenica Ercolani la prima doză de vaccin. Foto: Il Resto del Carlino

Cu toate acestea, pandemiile și războaiele nu au fost cel mai mare chin prin care Domenica a trecut în cei aproape 112 ani de existență pe acest pământ.

„Durerea sa cea mai mare a fost pierderea fratelui meu, Sisto, medic ca și De Santi, răpus în 1994 de o tumoare”, a mărturisit Alessandra, fiica bătrânei.

Domenica a primit vestea că a devenit cea mai bătrână persoană din Italia cu un zâmbet larg pe buze, dar recunoaște că prea multe satisfacții nu-i aduce această cucerire.

„Vârsta mea e obositoare”, le-a spus ea jurnaliștilor italieni.

@rotalianul