Cel puțin 238 de morți și 650 de răniți în urma unui grav accident feroviar petrecut în India

Cel puțin 238 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 650 au fost rănite în urma unui accident grav în care au fost implicate trei trenuri în statul Odisha, din estul Indiei, relatează BBC.

Un tren de pasageri a deraiat în seara zilei de vineri, 2 iunie 2023, iar vagoanele acestuia au căzut pe calea ferată adiacentă, unde au fost lovite de un tren care venea din sens opus. Un tren de marfă se afla staționat în acel moment.

Se așteaptă ca numărul deceselor să crească, întrucât multe persoane sunt încă prinse sub mormanul de fiare.

Cauza celui mai grav accident de tren din acest secol în India nu este încă cunoscută.

_129975691_gettyimages-1258390405-594x594.jpg
Imagine de la locul accidentului. Sursa: AFP/BBC

Oficialii au declarat că mai multe vagoane ale trenului Shalimar-Chennai Coromandel Express au deraiat în jurul orei 19:00 (13:30 GMT) în districtul Balasore, lovind un tren de marfă staționar și că mai multe dintre acestea au ajuns pe calea ferată opusă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un alt tren – Howrah Superfast Express, care circula de la Yesvantpur la Howrah – a lovit apoi vagoanele răsturnate.

„Forța cu care trenurile s-au ciocnit a rezultat în mai multe vagoane zdrobite și distruse. Încercăm să tăiem printre mormanele de fiare pentru a ajunge la pasageri.

Trebuie, de asemenea, să fim atenți să nu rănim pe cei care sunt încă în viață,” a declarat Atul Karwal, șeful Forței Naționale de Răspuns la Dezastre (NDRF), pentru agenția de știri ANI.

_129975693_gettyimages-1258390176-594x594.jpg
Imagine de la locul tragediei. Sursa AFP/BBC.

Acesta a adăugat că este „al treilea cel mai mortal accident din istoria căilor ferate indiene”.

Peste 200 de ambulanțe și sute de medici, asistenți medicali și personal de salvare au fost trimise la locul accidentului, a declarat secretarul de stat al statului, Pradeep Jena.

Directorul general al Serviciilor de Pompieri din Odisha, Sudhanshu Sarangi, declarase anterior că 288 de persoane au murit.

Ministrul căilor ferate, Ashwini Vaishnaw, se află la locul accidentului, iar prim-ministrul Narendra Modi se așteaptă să viziteze răniții în spital mai târziu, sâmbătă.

Un bărbat care a supraviețuit tragediei a declarat că „10 până la 15 persoane au căzut peste mine când a avut loc accidentul și totul a devenit haotic. Eram la baza grămezii.”

„Mi-am rănit mâna și partea din spate a gâtului. Când am ieșit, am văzut că cineva își pierduse mâna, altcineva piciorul, în timp ce fața unei alte persoane era deformată”, a mai povestit el pentru agenția de știri ANI din India.

_129975550_mediaitem129975549.jpg
Cel puțin 238 de oameni au murit, conform autorităților locale. Sursă: AFP/BBC.

O zi de doliu a fost anunțată în India.

Locuitorii satelor învecinate au fost printre primii care au ajuns la locul accidentului și au dat startul operațiunile de salvare.

Câțiva dintre pasagerii supraviețuitori au fost văzuți grăbindu-se să ajute la salvarea celor prinși în dărâmături.

Și companiile locale de autobuze au ajutat la transportul pasagerilor răniți.

India deține una dintre cele mai mari rețele de trenuri din lume, cu milioane de pasageri care o folosesc zilnic, însă multe dintre infrastructurile feroviare necesită îmbunătățiri.

Cel mai grav dezastru feroviar al Indiei a avut loc în 1981, când un tren de pasageri supraaglomerat a fost luat de vânt și a căzut într-un râu în timpul unui ciclon în statul Bihar, lăsând fără viață cel puțin 800 de persoane.

Distribuie acest articol