Certificat COVID-19 pentru badante în Italia, angajatorul poate concedia lucrătoarea care refuză să se vaccineze

Începând cu data de 6 august în Italia va intra în vigoare prezentarea în mod obligatoriu a unui permis de sănătate pentru cei care doresc acces în spaţii închise precum cluburi, discoteci, cinematografe, restaurante, săli de sport, piscine, muzee, teatre etc. De la 1 septembrie va fi necesar și la călătoriile interne cu avionul, navele, trenul sau autobuzul.

De asemenea, va fi solicitat și la intrarea în sălile de jocuri, dar și la competițiile sportive concerte, spectacole, târguri, congrese etc. În general este vorba despre evenimente care se desfășoară cu participarea unui număr mare de persoane și unde există un risc crescut de contaminare cu coronavirus.

Permisul de sănătate, denumit Green Pass (permis verde) în Peninsulă, poate fi eliberat după prima doză de vaccin, persoanelor vindecate de Covid şi celor care au un test negativ făcut în ultimele 48 de ore. Italia a adoptat această măsură după Franța și Spania și autoritățile intenționează să extindă obligativitatea vaccinării în mai multe domenii, de la cel sanitar și de administrație publică la cadrele didactice și personalul care activează în sectorul asistenței familiale (îngrijitoare de bătrâni/persoane cu dizabilități sau cu diverse patologii).

Subsecretarul Andrea Costa de la ministerul Sănătății a declarat conform Corriere della Sera: „Când am introdus obligația de vaccinare pentru personalul nostru din domeniul sanitar am făcut-o tocmai cu această intenție, de a proteja persoanele în vârstă și pe oamenii cei mai fragili. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să facem alte greșeli”, a explicat Costa adăugând: „Ce-i drept, este o relație între persoane private și, prin urmare, nu este ușor de gestionat”.

În ce privește o eventuală măsură prin care îngrijitoarele să fie obligate să se vaccineze, Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale, a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă (CCNL) este menționată posibilitatea ca angajatorul să concedieze lucrătoarea fără a fi necesar să-i comunice un motiv anume. Pe lângă această posibilitate, dacă angajatorul nu dorește să lucreze cu o persoană nevaccinată este liber să decidă în acest sens și să-i comunice lucrătoarei intenția de a renunța la serviciile sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Găsim legitim ca angajatorul să-i ceară îngrijitoarei Certificatul Covid (Green Pass) pentru perioada în care se va desfășura raportul de muncă”, a afirmat Andrea Zini.

Autoritățile italiene lucrează în aceste zile la un nou decret care va cuprinde măsuri anti-Covid în sectorul învățământului, al transporturilor și a altor domenii de activitate.