Certificatul verde COVID în Italia: Până la 1.000 de euro amendă pentru cei care nu-l vor avea în autobuze, trenuri și la metrou

„Super-certificatul verde” intră în vigoare în Italia de luni, 6 decembrie și va fi valabil până pe 15 ianuarie, cu scopul de a frâna contagierile cu noul coronavirus în vederea sărbătorilor de iarnă. Cei care au deja un certificat verde valabil pentru vaccinare sau recuperare nu trebuie să descarce unul nou, deoarece aplicația „Verification C19” îi va recunoaște automat valabilitatea.

Așadar, „Super Green Pass” cum este numit în Italia, este eliberat doar cetăţenilor vaccinaţi cu schema completă şi celor care au trecut prin boală și va fi necesar pentru a avea acces în baruri, restaurante, cinema, săli de agrement şi clădiri publice.

Pentru a folosi transportul public în comun e suficient certificatul verde obținut cu un test COVID molecular sau antigen

Rămâne în vigoare şi certificatul verde normal, eliberat posesorilor unui test molecular (valabil 72 de ore) sau antigenic (valabil 48 de ore), pentru a putea merge la locul de muncă, a călători cu transportul în comun şi pentru a tranzita prin zonele comerciale.

De luni, 6 decembrie, certificatul verde obținut în urma unui test cu rezultat negativ va fi necesar pentru a intra la metrou, a urca în autobuze și a putea călători cu trenuri regionale (față de călătoria doar cu vehicule de mare distanță (avioane, nave trenuri naționale, cum era până acum).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Singurii scutiți de Green Pass în mijloacele de transport în comun sunt copiii sub 12 ani și persoanele scutite de vaccinare.

Poliţia, carabinierii şi personalul organismelor de gestionare a transportului public local vor putea cere certificatul verde călătorilor din autobuze, iar cei care nu îl vor deţine vor fi pasibili de amenzi între 400 şi 1.000 de euro.

Controalele vor fi sporite mai ales în timpul sfârșitului de săptămână. Noile măsuri se adaugă celor deja în vigoare, precum purtarea obligatorie a măştilor sanitare în zonele de mare activitate comercială, mai ales în marile oraşe, în perspectiva cumpărăturilor de Crăciun.

La Roma, obligativitatea a intrat în vigoare de sâmbătă, astfel încât capitala se alătură altor oraşe ca Milano, Padova sau Bolonia, care au impus purtarea obligatorie a măştii în pieţele ambulante şi în zonele din centrul istoric.

Distribuie acest articol