Cetățenia italiană dobândită de români, moldoveni și persoane de alte naționalități rezidente la Orvieto

În după-amiaza zilei de joi, 28 mai, în Camera de Consiliu a Primăriei din Orvieto (Umbria), în prezența primarului Roberta Tardani, șase persoane de origine străină au depus jurământul și au dobândit cetățenia italiană, relatează Orvieto News.

Ei sunt Sergiu Zmeu, Georgiana Iacob, Feodosia Mîndrescu, Alexandra Jomir, Vera Pănăguță și Mevljudin Saiti, provenind din România, Republica Moldova și Macedonia.

La sfârșitul jurământului, primarul a dat fiecăruia dintre ei o copie a Constituției italiene și drapelul tricolor al țării gazdă.

„Un moment important și emoționant – a spus Roberta Tardani  – acești concetățeni ai noștri au povești de viață diferite și este deosebit de semnificativ faptul că, în ajunul Zilei Republicii, au dobândit cetățenia italiană și au jurat loialitate Constituției și Republicii italiene. Unii dintre ei au venit în țara noastră pe când erau copii, împreună cu părinții, alții au fost nevoiți să-și lase familia în țara de origine, unii și-au chemat mai târziu copiii și și-au reîntregit nucleul familial, oricare ar fi trecutul lor, acum au devenit cetățeni italieni care au ales să trăiască și să îmbogățească istoria și cultura noastră cu poveștile lor de viață.”

Pentru a obține cetățenia italiană trebuie îndeplinite anumite condiții:

Conform articolului 9, litera d), din Legea nr. 91/1992, cetățenia italiană poate fi cerută și obținută de un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene numai dacă este rezident cu forme legale pe teritoriul Italiei de cel puțin 4 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Venitul minim solicitat pentru prezentarea cererii de cetăţenie este de 8.500 € pentru fiecare dintre ultimii trei ani de dinaintea datei la care se prezintă cererea. Acest venit poate fi demonstrat prin intermediul declarației de venituri cu ajutorul formularelor 730 sau Unico sau prin certificarea unică CU (sau CUD).

Pe lângă codul fiscal, a permisului de şedere, dacă este cazul, a pașaportului și a cărții de identitate, toate în curs de valabilitate, cetățenii comunitari mai au nevoie de următoarele documente, în vederea obținerii cetățeniei italiene: certificatul de naștere, cazierul judiciar, dovada plății taxei de 200 de euro la oficiile poștale și a unui timbru fiscal în valoare de 16 euro.

Mai multe informații despre cum se poate obține cetățenia italiană puteți afla citind articolul: Vrei să obții cetățenia italiană? Trebuie să demonstrezi că vorbești și scrii bine limba italiană.

Distribuie acest articol