Cetățenia italiană, refuzată unei femei de primarul localității: „După 15 ani în Italia, nu știe să vorbească italiana”

Primarul localității Pontoglio, provincia Brescia (Lombardia), a refuzat să acorde cetățenia italiană unei femei indiene care s-a prezentat la Primărie după ce i-a fost acceptată cererea. Conform edilului, în timpul ceremoniei, femeia nu a știut să citească jurământul față de Republica Italiană și nici să răspundă la întrebări simple despre viața și activitatea pe care o desfășoară în Peninsulă. „Refuzarea acordării cetățeniei acestei persoane mi s-a părut un act de respect față de cetățenii italieni și de instituția pe care o reprezint”.

„Cetățenia italiană nu se oferă drept cadou”, a scris primarul Alessandro Pozzi pe Facebook marți, 5 octombrie 2022, cu referire la dificultățile evidente de comunicare ale cetățenei de origine indiană, în Italia din 2007, care ar fi trebuit să primească cetățenia italiană, în primărie, așa cum prevede legea.

Primarul a refuzat, însă, să-i acorde femeii cetățenia italiană, după ce a văzut că nu știe nici să citească și nici să vorbească în limba italiană. El a invitat-o să învețe limba țării unde trăiește în prezent, apoi va putea reveni la primărie, pentru a încerca din nou să obțină cetățenia.

Primarul Alessandro Pozzi a scris pe Facebook:

„Cum este posibil ca o persoană care locuiește în Italia de peste 15 ani să nu fi învățat  deloc limba noastră? Jur să fiu loial Republicii și să respect Constituția și legile statului, este jurământul pe care trebuie să-l depună fiecare cetățean străin în cadrul ceremoniei de acordare a cetățeniei italiene, concepte foarte importante care întruchipează sensul profund al apartenenței la o națiune ca a noastră, Italia. Nu mi se pare că statul italian cere să se pronunțe pe de rost toată Divina Comedie sau Logodnicii (Promessi Sposi, de Alessandro Manzoni -n.r.), dar…”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Cred cu tărie că orice persoană, cetăţean străin, care doreşte să intre într-o altă comunitate decât cea de origine, trebuie să facă tot posibilul pentru a se integra şi, mai presus de toate, pe lângă respectarea poporului gazdă, să înveţe limba.

Cert este că, dacă ești în Italia din 2007 și nu știi să citești o formulă simplă și nu știi să răspunzi la întrebări simple de genul: cu ce te ocupi? sau unde locuiești în Pontoglio? Câți copii ai?, poate e ceva în neregulă, iar refuzul cetățeniei mi s-a părut o datorie față de cetățenii ITALIENI și de instituția pe care o reprezint în calitate de primar.”

„Negarea cetățeniei pentru această persoană a fost și din respect pentru toți cetățenii străini care au devenit italieni știind să citească și să vorbească în italiană, a mai precizat primarul din Pontoglio.