Cetățenia italiană, refuzată unei femei rezidentă în Italia de 21 de ani. „Nu a învățat deloc limba acestei țări”

Alessandro Pozzi, primarul localității Pontoglio din provincia Brescia, a refuzat cetățenia italiană unei femei de origine marocană, care locuiește în Italia de 21 de ani, din cauza lipsei sale de cunoștințe a limbii italiene.

„Nu înțelege nici măcar când o întrebi ‘cum te numești?’ (Come ti chiami?)”, a spus Pozzi despre femeia respectivă, conform Corriere della Sera.

Nu este prima dată când primarul respectiv, membru al partidului Liga, ia o astfel de decizie; în 2022, a refuzat cetățenia unei femei de origine indiană care locuia în Italia de 15 ani, din motive similare.

photo_2024-02-20_14-41-17
Alessandro Pozzi, primarul localității Pontoglio. Sursa foto: Corriere della Sera

Într-o postare detaliată pe rețelele sociale, Pozzi a explicat că decizia de a refuza cetățenia nu a fost luată ușor, ci ca un act de respect față de cei care au obținut cetățenia italiană și s-au integrat cu succes în comunitatea locală.

Primarul a subliniat că femeia marocană, rezidentă din 2003, nu a reușit să demonstreze nivelul minim de cunoaștere a limbii italiene necesar, evidențiat de incapacitatea ei de a înțelege și de a pronunța jurământul de cetățenie, chiar și după trei solicitări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

El și-a exprimat preocupare că, după mai mult de două decenii în Italia, femeia nu a reușit să răspundă nici măcar la întrebarea simplă „Come ti chiami?”, punând astfel în discuție procesul de integrare atât la nivel familial, cât și social.

De asemenea, primarul a criticat lipsa de inițiativă a femeii de a participa la cursurile de limbă italiană oferite de comunitate, inclusiv cele din localitate și din Chiari, subliniind că acesta ar fi fost un prim pas esențial pentru integrare și obținerea cetățeniei.

El a remarcat că există multe resurse pentru învățarea limbii, dar adesea sunt ignorate, ceea ce transmite un mesaj greșit despre așteptările legate de integrare.

Primarul a încheiat, exprimându-și gratitudinea față de cei care s-au înscris la cursurile de limbă italiană și și-au manifestat dorința de a se integra și de a contribui la comunitate.

El a mai subliniat că cetățenia italiană reprezintă mai mult decât un simplu document; este o promisiune de respect reciproc și dragoste pentru națiune, necesitând un angajament profund pentru integrare.

Pentru a demonstra cunoașterea limbii italiene în procesul de obținere a cetățeniei italiene, este necesar un certificat de competență lingvistică.

Conform legislației italiene actuale, acest certificat trebuie să fie de nivel B1 sau mai mare, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL).

Distribuie acest articol