Cetățenia italiană, refuzată unui bărbat din cauza trecutului său controversat. Detalii despre decizia tribunalului

Un cetățean străin care locuiește și lucrează în regiunea Veneto de 10 ani a întâmpinat refuzul autorităților în încercarea sa de a obține cetățenia italiană, informează Il Gazzettino.

Solicitarea sa, inițiată în 2014, a fost respinsă definitiv de Ministerul de Interne în 2020 și confirmată recent de Tribunalul Administrativ Regional din Lazio datorită unor condamnări anterioare, inclusiv pentru conducere sub influența alcoolului și două infracțiuni de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Tribunalul a motivat decizia subliniind că, deși integrarea în societatea italiană este un criteriu important, pentru obținerea cetățeniei este esențială aderarea „neclintită la valorile fundamentale ale statului”, printre care se numără și comportamentul decent în locuri publice.

Conform sentinței, „acordarea cetățeniei italiene nu este un drept garantat, implicând responsabilități civile și politice, inclusiv obligații în timp de război și contribuții active la comunitate în timp de pace”.

Avocatul cetățeanului străin a argumentat că faptele pentru care a fost condamnat sunt vechi și nu mai sunt menționate în certificatele de cazier judiciar actual, sugestie respinsă de judecători pe motiv că aceste incidente, deși separate temporal, indică un model de comportament inadecvat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Informațiile oferite de poliție au reliefat „un istoric de conduite penalmente sancționabile”, ceea ce subminează argumentul integrării complete a solicitantului în comunitatea națională.

În Italia, obținerea cetățeniei nu este doar un proces administrativ, ci un angajament profund față de valorile și legile țării, ce presupune o evaluare riguroasă a caracterului și istoricului legal al aplicantului.

Această decizie reiterează importanța unui trecut fără condamnări și infracțiuni, a unei conduite ireproșabile pentru cei ce aspiră la statutul de cetățean.