„Chemați acasă românii din străinătate, nu aduceți străini în locul lor”, manifestații în România împotriva Pactului global pentru migrații

Reprezentanţi din peste 150 de ţări s-au reunit luni, 10 decembrie la Marrakesh (Maroc) unde au aprobat oficial Pactul global cu privire la migraţii, creat sub egida ONU, în pofida controverselor generate de acest text fără precedent, informează AFP.

Textul, ce cuprinde în jur de 40 de pagini, „favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor”, simultan cu ”respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional”.

În luna iulie, toate cele 193 de ţări membre ale ONU, cu excepţia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însă, pactul a devenit ţinta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susţin că el poate duce la noi valuri masive de migranţi către Europa.

15 ONG-uri au organizat în țară un marș împotriva „colonizării României”

Reprezentanți și membri ai unor organizații și asociații non-guvernamentale au manifestat în România împotriva deciziei de a primi imigranți în țară:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În loc să poarte de grijă poporului care i-a ales să guverneze țara asta, ei încearcă să înlocuiască cele 5 milioane de români plecați pentru o pâine mai bună, cu emigranți. Adică pe ai noștri lasă-i să moară în gunoi, că aducem niște emigranți să-i înlocuiască. Nu mai avem niște conducători care să aibă frică de Dumnezeu, dragoste de neam și țară.”, a declarat un participant.

„Acest pact infam pentru migrație va încălca articolul 3 din Constituția României care spune că pe teritoriul statului român nu pot fi colonizate populații străine. Un sfert din poporul român s-a mutat în afara granițelor, În Italia, Spania, în Marea Britanie, în Germania, guvernul intenționează să-i înlocuiască cu emigranți din Africa și Asia în loc să-i convingă să se întoarcă acasă”, susține președintele Asociației Noua Dreaptă.

"Chemați românii plecați, nu imigranți" – marș împotiva "colonizării României"

"În loc să poarte de grijă poporului care i-a ales să guverneze țara asta, ei încearcă să inlocuiască cele 5 milioane de români plecați pentru o pâine mai bună cu emigranți. Adică pe ai noștri, lasă-i să moară în gunoi, că aducem niște emigranți să-i înlocuiască. Nu mai avem niște conducători care să aibă frică de Dumnezeu, dragoste de neam și țara."-15 ONG-uri au organizat un marș împotrivă "colonizării României"

Posted by Epoch Times Romania on Wednesday, 5 December 2018

„Acest moment este produsul inspirat al eforturilor. Nu trebuie să cedăm în faţa fricii sau a retoricii false” privind migraţia, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea dezbaterilor de la Marrakech.

El a denunţat „numeroasele minciuni” răspândite în legătură cu acest acord, care urmează să fie supus unui ultim vot de ratificare în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, la 19 decembrie.

„În multe locuri unde fertilitatea este în scădere şi speranţa de viaţă creşte, economia va stagna şi oamenii vor avea de suferit în absenţa migraţiei. Este evident că ţările cele mai dezvoltate au nevoie de migranţi pentru un spectru larg de roluri vitale, de la îngrijirea persoanelor în vârstă la prevenirea colapsului serviciilor medicale”, a accentuat Antonio Guterres.

Pactul consemnează atât principii – apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoaşterea suveranităţii naţionale – cât şi propuneri pentru ajutarea ţărilor să facă faţă migraţiei, cum ar fi schimbul de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor etc. El interzice totodată detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decât ca ultimă soluţie.

Constatând că „migraţiile au, în mod indubitabil, repercusiuni foarte diferite şi uneori imprevizibile asupra ţărilor noastre, precum şi asupra comunităţilor, migranţilor şi familiilor lor”, documentul subliniază că ”este crucial să nu ne lăsăm divizaţi şi să rămânem uniţi în faţa dificultăţilor pe care le pun migraţiile internaţionale şi a ocaziilor pe care ele le oferă”.

- Continuarea după publicitate -

„Migraţiile fac parte integrantă din globalizare, legând între ele societăţile unei aceleiaşi regiuni şi o regiune de alta şi făcând din noi toţi ţări de origine, de tranzit şi de destinaţie”, mai afirmă documentul. ”Graţie acestui demers global, contăm să facilităm migraţiile sigure, ordonate şi regulate, reducând incidenţa şi repercusiunile negative ale migraţiei ilegale, datorită cooperării internaţionale şi ansamblului de măsuri propus în prezentul Pact global”, adaugă textul menţionat.

„Migraţia nu ar trebui să fie niciodată un act disperat. Atunci când este cazul, trebuie să cooperăm spre a răspunde nevoilor migranţilor în situaţie de vulnerabilitate şi să rezolvăm problemele care se pun. Trebuie să acţionăm concertat pentru a crea condiţiile care să permită comunităţilor şi indivizilor să trăiască în securitate şi în demnitate în propria lor ţară”, pledează documentul.

Pactul detaliază 23 de obiective, printre care „lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine”, „salvarea de vieţi”, „întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi”, „nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decât în ultimă instanţă” sau „asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază”.

Semnatarii se angajează, de asemenea, să creeze „o platformă globală de informaţii care va servi drept sursă publică de date online” cu privire la migraţii, precum şi ”o reţea a Naţiunilor Unite consacrată migraţiilor” şi de care va răspunde Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM).

@rotalianul