Cinci italieni au deturnat în România 850.000 de euro din fonduri UE. Banii primiți pentru cultivarea de tomate au fost transferați în Italia

Un grup infracţional format din cinci italieni și patru patru persoane juridice din România va fi tras la răspundere pentru că a deturnat sute de mii de euro din fondurile UE pentru agricultură destinaţi cultivării roşiilor, a anunţat miercuri, 19 ianuarie, într-un comunicat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

OLAF susţine că grupul, care „nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii” a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură.

„Presupusul grup infracțional a înființat firme-fantomă cu sediul în România cu unicul scop de a primi subvenții UE și fără nicio intenție de a cultiva tomate”, se menționează în comunicatul respectiv. Niciun ban din cei 850.000 de euro nu au fost cheltuiți pe producția de roșii și nici în România.

O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit că operaţiunea a implicat firme-fantomă, declaraţii funciare false şi documente de închiriere falsificate.

Grupul obţinea fondurile în România şi apoi le transfera în conturile unor bănci italiene. Apoi banii erau retrași rapid din conturi și utilizați pentru a finanţa alte activităţi criminale, notează OLAF.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România.

Ca urmare a investigației, cinci cetăţeni italieni şi patru persoane juridice din țara noastră vor fi urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.

@rotalianul