„Cinci milioane de români trăiesc în străinătate, iar noi ne facem că sărbătorim unitatea națională”. Mesajul lui Tudor Chirilă de 1 Decembrie

Artistul român Tudor Chirilă a adus o critică dură modului în care România sărbătorește unitatea națională, evidențiind dezbinarea care domină societatea românească.

Într-o postare pe Facebook, Chirilă a subliniat contradicția dintre sărbătorirea oficială de la 1 Decembrie, a unității naționale, și realitatea dureroasă a celor aproximativ cinci milioane de români forțați să trăiască în străinătate din lipsa oportunităților acasă:

„Când cinci milioane de români trăiesc în străinătate, mulți dintre ei uscându-se de dor, că n-au plecat ca Magellan să înconjoare pământul, noi ne facem că sărbătorim unitatea națională.

Pe bune, cine să ne unească? Ăia care ne fură banii și decența? Nu am ce sărbători. Singura sărbătoare e să fim conștienți că ratăm esența zilei de 1 decembrie: suntem dezbinați. Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți. Ceilalți, fiecare pe treaba lui. Asta e unitatea”, a transmis artistul român.

Această declarație a artistului vine într-un context în care emigrația și problemele sociale continuă să fie subiecte fierbinți în România, țara confruntându-se cu provocări economice și demografice majore.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mesajul său a provocat reacții diverse în rândul publicului, unii susținând perspectiva sa nonconformistă, în timp ce alții consideră că este esențial să sărbătorim și să reflectăm asupra valorilor și unității naționale.

Tudor Chirilă, actor și muzician, cunoscut pentru implicarea sa socială și politică, aduce astfel în prim-plan o problemă sensibilă, invitând la o reflecție asupra valorilor și realităților naționale.

La 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României.

Această zi comemorează unirea Transilvaniei cu România în anul 1918, un eveniment care a marcat finalizarea formării statului național unitar român. Această unire a fost oficializată prin Declarația de la Alba Iulia, unde reprezentanții românilor din Transilvania au decis unirea cu Regatul României.

Ziua Națională a României este marcată prin diverse evenimente și ceremonii la nivel național, inclusiv parade militare, discursuri oficiale, depuneri de coroane la monumente ale eroilor și diverse manifestări culturale.