Cinci români din Italia au primit de la stat 15 000 de euro folosind acte false pentru venitul de cetățenie. Erau membrii aceleași familii

Carabinierii din Cantù și cei de la Inspectoratul de Muncă din Como au denunțat în stare de libertate 5 cetățeni de naționalitate română, toți cu domiciliul în Bregnano, provincia Como (Lombardia), deoarece au încasat pe baza unor documente false Venitul de cetățenie, pentru un total de aproximativ 15 000 de euro.

Venitul de cetățenie („Reddito di cittadinanza”) este un ajutor primit în Italia de persoanele cu venituri foarte mici sau care nu au niciun venit și care întrunesc anumite condiții: să locuiască în Italia de cel puțin 10 ani, să aibă un indicator anual al situaţiei economice pe familie – ISEE inferior sumei de 9.360 euro, să nu dispună de un patrimoniu imobiliar mai mare de 30.000 de euro anual (nu se ia în calcul prima casă) etc.

În cazul de față, ancheta desfășurată de carabinieri a scos la iveală faptul că cei 5 români, toți aparținând unei singure familii, formate din 13 membri, au primit pe nedrept venitul de cetățenie începând din luna iulie 2020, folosind documente falsificate. Statul italian, le-ar fi plătit prin I.N.P.S. (Institutul Național de Asigurări Sociale) aproximativ 15 000 de euro.

Cele 5 persoane au fost denunțate penal, sunt obligate să restituie suma de bani primită pe nedrept și li s-a revocat dreptul de a primi venitul de cetățenie.