Cine este românca din Italia care a găsit portofelul cu 2.000 de euro în el și l-a predat polițiștilor. „Am ales să fiu onestă, lăcomia nu duce nicăieri”

Se numește Laura Maria Dudaș dar prietenii îi spun „Mia”, este originară din Oradea și are 41 de ani, conaționala noastră pe care v-o prezentam astăzi într-un articol prin care vă povesteam gestul plin de demnitate al acesteia, gest prin care a înapoiat un portofel cu aproape 2.000 de euro proprietarului de drept.

Mia locuiește în Italia, la Roma, de circa 17 ani și lucrează la curățenie, fără un contract de angajare, precum multe alte conaționale de-a noastre, din păcate. În dimineața zilei de marți, 26 iunie 2018, ea a găsit pe stradă un portofel plin cu bani și, fără să ezite deloc, a căutat să-l înapoieze proprietarului, care este un bărbat egiptean, administratorul unui magazin de fructe și legume în zona Portuense din capitală.

„Mergeam la medic, aveam programare și vorbeam la telefon cu mama mea când am ieșit de pe o stradă și am văzut portofelul pe jos. L-am luat în mână și în apropiere am văzut că era o benzinărie. L-am întrebat pe angajatul de acolo dacă l-a pierdut el dar, după ce s-a căutat puțin, a zis că nu l-a pierdut el”, ne-a povestit la telefon conaționala noastră.

„Am deschis portofelul și m-am uitat la poza din document și nu era el iar în portofel am văzut că erau o grămadă de bani, așa că am decis să sun la poliție, la 113”, a mai adăugat femeia română.

Portofelul cu bani predat polițiștilor de conaționala noastră.

Cei de la 113 i-au spus să aștepte acolo că va veni o patrulă și va vorbi cu ea dar după 30 de minute de așteptare încă nu venise nimeni, iar în acest timp putea să răzgândească și să plece cu bani cu tot.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Trecea lumea pe lângă mine, cât așteptam polițiștii să vină, și-mi spuneau oamenii să le dau lor portofelul că au grijă ei să ajungă la proprietar dar eu le-am zis că eu l-am găsit, eu îl dau. Toată lumea mă condamnă, zice că am făcut cea mai mare greșeală dar eu nu am făcut nicio greșeală, am făcut un bine”, spune cu sinceritate românca noastră.

„Cum e mama mea în țară, care abia se descurcă cu o pensie de 100 de euro, așa poate are și omul ăla pe cineva în țară la el căruia trebuie să-i trimită banii. Același lucru mi se poate întâmpla și mie cândva…”, mai spune femeia.

După ce a insistat la 113 cu un alt apel, pentru că altfel întârzia la medic, în scurt timp a sosit o patrulă a poliției iar agenții au luat portofelul, au scos toate documentele din el, cărți de credit dar și banii și i-au numărat, suma totală fiind de 1.920 de euro. Apoi au făcut proces verbal de preluare și i-au mulțumit femeii românce.

„Am insistat la polițiști să dea portofelul persoanei corecte că e străin ca și mine și poate trebuie să trimită banii acasă. Pe mine 1.900 de euro nu mă schimbă, important e să fii onest. Mama mea mi-a dat exemplu că trebuie să faci bine, asta sunt eu și nu o să mă schimb niciodată”, ne-a mai povestit Mia.

Întrebată dacă a fost contactată de proprietarul portofelului pentru a-i mulțumi, femeia română a declarat că nu a căutat-o dar nu se așteaptă la mulțumiri din partea lui. „Știu cine este, știu unde are magazinul, aici, în Portuense, dar nu aștept nimic de la el, eu am făcut ceea ce am considerat eu că e bine.”

Laura Maria Dudaș locuiește aici cu logodnicul său și mai are și o soră care locuiește în Italia. Cu toții sunt mândri de ea și, la fel ca și ei, suntem siguri că sunt mândri și mulți alți români onești care au venit în Italia să muncească și să-și construiască un viitor decent, la fel ca și Mia.

„Am lucrat în mai multe case, la o familie am lucrat timp de 15 ani la negru, mai întâi cu mama angajatorului, apoi cu soția și în final cu el, până a făcut un ictus și a avut nevoie de o persoană la fix. Nu mi-a dat absolut nimic, nici lichidare, nimic.”

Cu toate acestea, Mia și-a păstrat demnitatea și nu s-a lăcomit la cei aproape 2.000 de euro pe care i-a găsit, cum ar fi făcut alții în acest context. Întrebată ce le transmite celor care se regăsesc în astfel de situații pe viitor, Mia a răspuns foarte clar:

„Să facă ceea ce simte fiecare, ceea ce crede că e cel mai bine pentru el și să nu fie lacom. Fiindcă eu am văzut, așa cred eu, mie Dumnezeu mi-a dat o încercare, să vadă dacă sunt lacomă sau onestă și am ales să fiu onestă, lăcomia nu duce nicăieri.”

Noi nu putem decât să-i dăm dreptate conaționalei noastre și să-i urmăm exemplul și noi în astfel de situații, bucuroși că întâlnim astfel de conaționali ca ea sau ca Ion Dinculeasa care ne fac să fim mândri că suntem români ca și ei.

Distribuie acest articol