Mihai, românul din Italia ale cărui pături viceprimarul din Trieste le-a aruncat la gunoi

Mihai are 57 de ani și a sosit la Trieste pe 12 octombrie anul trecut, după ani de peregrinări prin alte orașe italiene. El este românul căruia viceprimarul orașului Trieste, Paolo Polidori, i-a aruncat la gunoi păturile, gecile și o plapumă pe care bărbatul le folosea ca pat, pe stradă, unde dormea sub cerul liber chiar dacă în această perioadă temperaturile noaptea scad mult sub zero grade. Apoi, viceprimarul, care este membru al organizației politice extremiste de dreapta Lega, a publicat isprava sa pe Facebook, mândru nevoie mare: „Toleranță zero! Vreau ca Trieste să fie curat.”, scria viceprimarul orașului în postarea sa, apoi continua: „Acum să se dezlănțuie binevoitorii, nu-mi pasă deloc!”

Mihai a venit în Italia cu mulți ani în urmă. După ce a trăit în Gaeta pentru o perioadă, povestește: „Am ajuns în Civitavecchia în anul 1997. Am cerut în mod repetat azil politic, dar în zadar, nu mi l-au acordat.” Mihai nu are cazier judiciar, nu a înfăptuit nicio fărădelege dar pe 3 decembrie a primit un document de la poliția locală care îi cerea să părăsească Italia.

„Pe 12 octombrie mi-au fost furate documentele, sunt în Trieste de atunci”, declară Mihai într-un interviu pentru Il Piccolo. „Am dormit timp de 5 zile într-un centru de primire a oamenilor nevoiași apoi, dintr-o dată, mi-au spus că va trebui să plec pentru că nu mai aveam nicio reședință. M-am dus să fac plângere la poliție de două ori pentru furtul documentelor, a treia oară mi-au spus că trebuie să plec din Italia. Cei de la asistența socială au vrut să-mi dea un bilet doar dus pentru România.” Dar Mihai nu vrea să se întoarcă în țară, soția sa și fiii sunt în Franța și vin deseori să se întâlnească aici, în Italia, cu el. Iar acum, dacă ar avea documente de identitate, spune că ar vrea să meargă la ei.

Un video cu interviul acordat de Mihai jurnaliștilor italieni îl puteți urmări aici.

Locuitorii orașului Trieste s-au mobilizat și câțiva cetățeni i-au lăsat pături și îmbrăcăminte, însoțite de un mesaj scris pe o bucată de carton: „Dragă prietene, sperăm că o să suferi mai puțin de frig în seara asta. Ne cerem scuze în numele orașului Trieste.” Despre gestul italienilor pentru românul nostru scriam aici.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De atunci, mii de oameni, inclusiv din lumea politică, și-au arătat indignați nemulțumirea față de gestul viceprimarului Polidori.

În aceste zile, până la clarificarea situației sale, Mihai este cazat într-un hotel de lângă Trieste, la Monrupino, unde a fost primit și ajutat de comunitatea românească.