Cioban român, ucis și îngropat în Italia de angajatori. Era dat dispărut de 16 ani

În localitatea Filandari, provincia Vibo Valentia din regiunea Calabria, o declarație alarmantă a pus autoritățile pe urmele unui caz de omor care s-a petrecut cu 16 ani în urmă. Ancheta, condusă de Parchetul din Vibo Valentia și de carabinieri, a scos la lumină detaliile unei crime comise în 2008, care implică dispariția misterioasă a unui păstor român, pe nume Ion Iacob.

Povestea tragică începe cu declarațiile lui Pasquale Megna, un italian care a decis să colaboreze cu autoritățile. „Socrul meu m-a luat cu el la locul unde a fost îngropat străinul, pentru a verifica dacă nu l-au dezgropat cumva câinii vagabonzi”, a declarat Megna.

Acesta a mărturisit implicarea tatălui său, Assunto Natale Megna, în vârstă de 66 de ani, a socrului său, Pantaleone Valarioti, de 62 de ani și a lui Gaetano Navarra, în vârstă de 88 de ani, într-un act de violență extremă soldat cu moartea păstorului român.

Toți trei ar fi participat, fiecare în modul său, la actul violent și la ascunderea cadavrului românului Ion Iacob, un păstor dispărut fără urmă.

Conform relatărilor lui Pasquale Megna, conflictul a început când Ion Iacob, care lucra pentru Pantaleone Valarioti, a fost mustrat pentru o greșeală legată de gestionarea oilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Situația a degenerat rapid, păstorul român răspunzând la reproșuri prin agresiune, ceea ce a condus la o escaladare violentă a evenimentelor. Românul ar fi sărit la bătaie la Pantaleone Valarioti.

Valarioti, rănit la cap de român, a fost salvat de intervenția brutală a lui Gaetano Navarra, aflat la volanul unei dube. Acesta din urmă l-a lovit pe român cu duba și l-a omorât.

Acuzațiile aduse implică complicitatea lui Assunto Natale Megna, acuzat de ascunderea cadavrului, care a fost acoperit cu fân și îngropat.

Redăm mai jos, conform publicației Il Vibonese, fragmente din declarația lui Pasquale Megna, în legătură cu uciderea lui Ion Iacob care era dat dispărut de 16 ani:

„Intenționez să declar un omor în care sunt implicați tatăl meu și socrul meu, alături de o altă persoană numită Gaetano Navarra, în legătură cu ascunderea unui cadavru.

Sunt în măsură să identific locul unde a fost ascuns, deși acolo era o pădure care între timp a fost tăiată. Este vorba despre un eveniment din 26 iunie 2008, iar victima este un român al cărui nume nu îl cunosc. (…)

Ajuns la socrul meu, am văzut că avea o rană la cap de unde sângera și mi-a explicat că un român care lucra pentru el amestecase oile din turmă și prin urmare l-a mustrat.

Străinul l-a lovit pe socrul meu cu un baston atât de tare încât l-a făcut să-și piardă cunoștința.

L-am întrebat unde este românul și socrul meu mi-a răspuns că intervenise unchiul Gaetano Navarra care l-a lovit cu duba și corpul a fost acoperit cu fân și îngropat.

Tatăl meu și Pasquale Valerioti au fost chemați de carabinierii din Filandari pentru dispariția românului, dar au declarat că nu știau nimic de el.

Ulterior, socrul meu m-a luat cu el la locul unde a fost îngropat străinul, pentru a verifica dacă nu l-au dezgropat cumva câinii vagabonzi.”

Anchetatorii încearcă acum să dea de urma rămășițelor umane ale victimei, într-un efort disperat de a aduce lumină în acest caz și de a face dreptate.