Claudiu, copil român accidentat mortal de un italian. Judecătorul: „Vina este și a tatălui”

Traversa strada alături de tatăl și de fratele său mai mare pentru a prinde autobuzul, când a fost lovit de o mașină la volanul căruia se afla un tânăr italian de 23 de ani, iar după două zile de agonie și-a dat sufletul pe patul de spital.

Claudiu Emanuel Stoian avea doar 11 anișori când a părăsit această lume, după ce a fost accidentat de tânărul italian. Se întâmpla în seara zilei de 2 septembrie 2018, iar două zile mai târziu, micuțul nostru conațional murea la spitalul Bambino Gesù din Roma. Tatăl, deși distrus de durere, și-a dat atunci acordul ca organele copilului său să fie donate pentru a salva alte vieți.

Investigațiile polițiștilor din Roma au scos la iveală ulterior că șoferul italian circula în acel moment cu o viteză de 70 de kilometri la oră, într-o zonă în care limita era de 50 de km/h. Mai mult, acesta conducea și distrat, scrie Il Messaggero și se afla la o distanță de 25 de metri de trecerea de pietoni.

Tânărul șofer italian a fost astfel acuzat de omor stradal (n.r. – infracțiune introdusă în Codul Penal italian în 2016) și a ajuns la proces, iar în cursul zilei de miercuri, 17 aprilie 2019, s-a pronunțat și sentința. Un an de închisoare pentru fapta sa iresponsabilă, care a dus la decesul unui copil de numai 11 ani.

- Continuarea articolului după publicitate -

Potrivit motivației dată de judecător ieri, pedeapsa este atât de mică pentru că vina nu este doar a șoferului italian, ci și a tatălui. Judecătorul consideră astfel că 70% din vină este a șoferului, iar 30% a tatălui, care este acuzat așadar că nu l-a ținut pe copil de mână. Nu contează că acesta a declarat că a luat măsuri de precauție înainte de a traversa strada cu copiii săi sau că legea nu prevede că trebuie să ții copilul de mână când traversează strada. În timp ce limita de viteză pe care șoferul a depășit-o este prevăzută foarte clar de lege.

„Traversam strada pentru a prinde autobuzul. I-am atenționat pe copii să stea aproape de mine”, spunea tatăl la momentul accidentului, fiind încă în stare de șoc. Martorii însă spun că l-au văzut pe copil mergând la câțiva pași în spatele tatălui și nu lângă el.

Pe lângă o pedeapsă mai mică pentru cel care a luat viața copilului lor, familia lui Claudiu Emanuel Stoian va primi și despăgubiri mai mici, datorită acestei decizii judecătorești, mai precizează sursa citată.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos