Claudiu, copil român accidentat mortal de un italian. Judecătorul: „Vina este și a tatălui”

Traversa strada alături de tatăl și de fratele său mai mare pentru a prinde autobuzul, când a fost lovit de o mașină la volanul căruia se afla un tânăr italian de 23 de ani, iar după două zile de agonie și-a dat sufletul pe patul de spital.

Claudiu Emanuel Stoian avea doar 11 anișori când a părăsit această lume, după ce a fost accidentat de tânărul italian. Se întâmpla în seara zilei de 2 septembrie 2018, iar două zile mai târziu, micuțul nostru conațional murea la spitalul Bambino Gesù din Roma. Tatăl, deși distrus de durere, și-a dat atunci acordul ca organele copilului său să fie donate pentru a salva alte vieți.

Investigațiile polițiștilor din Roma au scos la iveală ulterior că șoferul italian circula în acel moment cu o viteză de 70 de kilometri la oră, într-o zonă în care limita era de 50 de km/h. Mai mult, acesta conducea și distrat, scrie Il Messaggero și se afla la o distanță de 25 de metri de trecerea de pietoni.

Tânărul șofer italian a fost astfel acuzat de omor stradal (n.r. – infracțiune introdusă în Codul Penal italian în 2016) și a ajuns la proces, iar în cursul zilei de miercuri, 17 aprilie 2019, s-a pronunțat și sentința. Un an de închisoare pentru fapta sa iresponsabilă, care a dus la decesul unui copil de numai 11 ani.

Potrivit motivației dată de judecător ieri, pedeapsa este atât de mică pentru că vina nu este doar a șoferului italian, ci și a tatălui. Judecătorul consideră astfel că 70% din vină este a șoferului, iar 30% a tatălui, care este acuzat așadar că nu l-a ținut pe copil de mână. Nu contează că acesta a declarat că a luat măsuri de precauție înainte de a traversa strada cu copiii săi sau că legea nu prevede că trebuie să ții copilul de mână când traversează strada. În timp ce limita de viteză pe care șoferul a depășit-o este prevăzută foarte clar de lege.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Traversam strada pentru a prinde autobuzul. I-am atenționat pe copii să stea aproape de mine”, spunea tatăl la momentul accidentului, fiind încă în stare de șoc. Martorii însă spun că l-au văzut pe copil mergând la câțiva pași în spatele tatălui și nu lângă el.

Pe lângă o pedeapsă mai mică pentru cel care a luat viața copilului lor, familia lui Claudiu Emanuel Stoian va primi și despăgubiri mai mici, datorită acestei decizii judecătorești, mai precizează sursa citată.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20