Colinde românești în Italia, prezentate în trei dintre cele mai importante locuri de cult din Padova

În data de 1 decembrie 2023, de Ziua Națională a României, orașul Padova va fi gazda unui eveniment cultural de excepție, dedicat tradiției românești a colindelor.

Acest eveniment este organizat de catedra de română a Departamentului de Studii Lingvistice și Literare de la Universitatea din Padova, cu sprijinul Primăriei Padova și al Universității din Padova, informează Padova Oggi.

În centrul acestui eveniment se află colindele, parte integrantă a patrimoniului cultural românesc, care vor fi prezentate în trei dintre cele mai importante locuri de cult din Padova: Basilica del Santo, Basilica di Santa Giustina și Duomo. Aceste locuri de cult își deschid porțile pentru a celebra tradiția profundă, simbol al identității culturale românești.

Participanții vor avea ocazia să experimenteze autenticitatea colindelor, interpretate de colindătorii din Cuzap, un sat transilvănean, invitați prin eforturile colaborative ale prof. Sorin Șipoș, Prorector al Universității din Oradea, Dorin Curtean, primarul comunei Popești, și Ioan Toma, parohul Bisericii Ortodoxe din Cuzap.

Programul evenimentului începe la Polo Beato Pellegrino (via Vendramini 13, Padova), între orele 17 și 18, cu prezentări detaliate despre colinde și contextul lor cultural, susținute de Dan Octavian Cepraga, Sorin Șipoș, Cosmin Patca și Nicola Perencin. Grupul Feciorii Satului va interpreta colinde tradiționale între orele 18 și 19.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Momentul culminant al serii va fi parcursul colindătorilor prin centrul istoric al Padovei, unde vor opri la Duomo di Padova la ora 19:30, la Basilica del Santo la ora 20:30 și la Basilica di Santa Giustina la ora 21:30, pentru a împărtăși colindele cu publicul larg.

Această inițiativă are scopul de a menține vie tradiția colindelor în comunitatea românească din Padova și împrejurimi, în timp ce oferă publicului italian oportunitatea de a se familiariza cu una dintre cele mai autentice tradiții populare românești. Evenimentul este gratuit și deschis tuturor celor interesați de bogăția culturală românească.

colinde romene a padova - concerto presso università di padova, basilica del santo, duomo di padova e basilica di santa giustina