Comoara descoperită de doi soți sub bucătăria casei lor. Timp de 10 ani au stat pe o grămadă de aur

Doi soți din Ellerby, North Yorkshire (Anglia), au găsit 264 de monede de aur îngropate sub bucătăria casei lor și le-au vândut la licitație pentru 754.320 lire sterline (peste 850.000 euro), informează BBC.

Timp de 10 ani nu au știut de comoara pe care o aveau practic sub picioare, ei au descoperit-o abia în timpul renovării casei vechi pe care o cumpăraseră cu zece ani în urmă. Monedele de aur erau într-un vas de teracotă, sub podeaua bucătăriei.

Cei doi soți, care și-au păstrat anonimatul, au anunțat autoritățile imediat după ce au făcut descoperirea. Monedele pot fi declarate comori și devin proprietatea coroanei dacă sunt mai vechi de 300 de ani. Cum cea mai nouă dintre monede avea 292 de ani la data descoperirii, întreaga colecție a fost considerată ca având mai puțin de trei secole. Prin urmare, soții au fost desemnați drept proprietari oficiali ai tezaurului, având dreptul să-l scoată la vânzare.

În cazul de față, monedele, datând din 1610-1727, au aparținut familiei de negustori Fernley-Maisters, care făcea comerț cu minereu de fier, cherestea și cărbune. Joseph Fernley și Sarah Maister s-au căsătorit în 1694 și au locuit în Ellerby, Joseph murind în 1725, la vârsta de 76 de ani. Sarah, în schimb, a murit la vârsta de 80 de ani în 1745, „linia genealogică a familiei dispărând la scurt timp”, au adăugat reprezentanții casei de licitații.

Casa de licitații Spink & Son a numit această colecție „unul dintre cele mai mari tezaure de monede de aur englezești din secolul al XVIII-lea găsite vreodată în Marea Britanie”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Interesul a venit de la colecționari privați din întreaga lume, inclusiv din America, Europa, Australia, China și Japonia. Din ziua descoperirii, valoarea acestei comori s-a triplat, ajungând să se vândă cu peste 850.000 de euro. „Vânzarea a fost unică din mai multe motive. Istoria monedelor, metoda de descoperire și rara ocazie de a le cumpăra la licitație, toate acestea au dat naștere unei licitații pline de viață și energie, care a condus la creșterea prețului”, au declarat cei de la Spink & Son. VIDEO mai jos: