Concert de colinde românești în Italia: „Tradiții prin ochii copiilor”, ediția 2023

Și în acest an, Asociația „Împreună pentru Athos”, în colaborare cu Academia Română din Roma, Episcopia Ortodoxă Română din Italia și postul național de radio Radio România, prezintă cea de-a VIII-a ediție a Concertului de Cântece românești de Crăciun (Colinde): „Tradiții prin ochii copiilor”.

Evenimentul mult așteptat, care după opt ani continuă să primească aprecieri entuziaste și din partea publicului italian, va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2023, la ora 18.00, la Basilica dei Santi XII Apostoli (Piazza dei Santi Apostoli 51), cu patronajul Ambasadei României în Italia, Ambasadei României la Sfântul Scaun și Ambasadei Republicii Moldova la Roma.

2df450c8-7da7-43fd-bf26-e0107b6624f5

Pe lângă faptul că trezesc emoții profunde în rândul românilor care trăiesc sărbătorile de Crăciun departe de țara lor natală, „Colindele” suscită tot mai mult interesul italienilor care recunosc în ele una dintre cele mai înalte expresii ale culturii românești.

Prin această inițiativă, Asociația „Insieme per l’Athos” împreună cu toți colaboratorii săi, își propun să aducă mai aproape cele două comunități, cea românească și cea italiană, pentru a-și împărtăși tradițiile în atmosfera plină de bucurie a Crăciunului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Spiritul acestei inițiative nu este doar acela de a propune un spectacol muzical însuflețit de melodii vesele și festive de Crăciun, ci mai presus de toate de a reprezenta o oportunitate care poate menține vii și păstra tradițiile ale căror origini se pierd în negura vremurilor și pe care poporul român le-a transmis de la o generație la alta.

Ca și în edițiile anterioare, protagoniștii evenimentului vor fi copiii români, printre care se numără și cei trei prezentatori: Miriam Cosma, Teodora Surubaru și Stefano Gravelli. Atât ei, cât și toți ceilalți copii născuți în Italia, protagoniști ai „Colindei”, ne vor însoți pentru a descoperi tradițiile transmise de părinți și pe care au învățat să le cunoască mai bine frecventând parohiile și cursurile de limba română.

La această a VIII-a ediție, îmbogățită de prezența unor noi formații corale, vor participa: Corul de copii al Parohiei Sfântul Mucenic Laurențiu, arhidiacon din Pavona, Corul de copii al Paraclisului Adormirii Maicii Domnului, Corul Parohiei „Sf. Ieremia Proorocul” din Guidonia, Corul polifonic Sfântul Roman Melodul și Corul de tineri Nepsis al Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Nu doar melodiile calde ale invitaților veniți special din România – Corala „Theotokos” a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” de la Brad-Hunedoara și Maria Moldovan din Cluj Napoca, ci și notele dulci ale harpei adolescentei Eva Duru, care va cânta câteva colinde tradiționale românești de Crăciun vor însufleți atmosfera tradițională de Crăciun.

Ediția din acest an a evenimentului „Tradiții prin ochii copiilor” este promovată, în calitate de parteneri media, de: agenția de presă italiană Askanews, Gazeta Românească, Rotalianul, RadioDa, Corriere del popolo Paese Roma și de către posturile de televiziune TVR Internațional, Trinitas Tv, Romit Tv și RTVD.

Evenimentul este coordonat de Elena Postelnicu, corespondent în Italia pentru Radio România Actualități.