Condiții de călătorie din România în Italia aplicabile până la data de 30 august

Conform informațiilor publicate de reprezentanții Ambasadei României în Italia pe pagina Facebook, pentru călătoriile din țara noastră în Italia sunt prevăzute următoarele măsuri, valabile până la data de 30 august:

  • Completarea unui formular digital de localizare a pasagerilor, disponibil la următoarea adresă: https://app.euplf.eu.
  • Prezentarea oricărei persoane desemnate să efectueze verificări a Certificatului Verde Covid, care să ateste una din următoarele situații:
    – efectuarea vaccinării anti-Sars-CoV-2, cu un document care atestă completarea ciclului de vaccinare de cel puțin 14 zile;
    – vindecarea de Covid-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrise în urma infecției cu Sars-CoV-2;
    – efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul Italiei, a unui test de captură antigen sau a unui test molecular, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu Sars-CoV-2

Copiii sub 6 ani sunt scutiți de efectuarea testului molecular sau de captură antigen, dar nu de obligația de izolare acolo unde este cazul. Copiii sub 18 ani au obligația de a prezenta rezultatul unui test molecular sau antigen și sunt scutiți de obligația de izolare (acolo unde este prevăzută) numai dacă sunt însoțiți de un adult (părinte sau alt însoțitor) care deține un certificat verde Covid-19.

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care NU îndeplinesc condițiile menționate mai sus au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și de autoizolare, pentru o perioadă de 5 zile, la domiciliul sau reședința indicate în formularul digital de localizare;
  • după efectuarea celor 5 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Prin decretul Președintelui Consiliului de Miniștri din 17 iunie 2021, se creează condițiile pentru funcționarea Regulamentului UE privind „Green Pass”, astfel încât, începând cu 1 iulie anul curent, va fi asigurată interoperabilitatea completă a certificatelor digitale emise de țările UE. Certificatul verde Covid-19 este emis sau recunoscut în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) lit. a), b) și c), din decretul de lege din 22 aprilie 2021, nr. 52.