Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească șoferii români la intrare în Italia dacă lucrează pentru firme din alte țări

Șoferii și personalul de bord de pe mijloacele de transport care intră în Italia, dar care lucrează pentru companii din alte țări (prin urmare și din România) sunt obligați să îndeplinească anumite condiții la intrarea în Italia, în conformitate cu noile prevederi din Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri (DPCM) emis în data de 3 noiembrie 2020.

Potrivit art. 8, punctul 7, din decretul menționat mai sus, echipajele mijloacelor de transport ale companiilor străine, precum și șoferii acestora, indiferent dacă este vorba de transport de persoane sau de mărfuri, sunt obligați să prezinte pe lângă documentele obișnuite și o declarație pe propria răspundere prin care să specifice atât motivul pentru care se deplasează în această țară, precum și statul din care vine și țările prin care au tranzitat în ultimele 14 zile. Formularul pentru această declarație poate fi descărcat accesând link-urile de mai jos:

  • Formularul în limba engleză: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20_en.pdf
  • Formularul în limba italiană: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_sintetico_14_10_20.pdf

De asemenea, intrarea în Italia fără obligația de a fi supus măsurii de carantină este permisă numai dacă șoferul sau membrul echipajului de pe mijlocul de transport, care prezintă această declarație, nu are simptome compatibile cu COVID-19.

O altă condiție obligatorie care trebuie respectată este aceea de a comunica intrarea pe teritoriul italian către Departamentul de Prevenire din cadrul Autorității Sanitare Locale (ASL) din localitatea prin care se intră în această țară.

„Persoanele care au stat sau au trecut, în cele 14 zile anterioare intrării în Italia, în statele sau teritoriile menționate în listele C, D, E și F din anexa 20 (România se află pe lista D – n.r.) chiar dacă asimptomatice, sunt obligate să comunice imediat intrarea pe teritoriul național la Departamentul de Prevenire al Autorității Sanitare competente pentru teritoriu”, se precizează în art. 7, punctul 3 din DPCM emis în data de 3 noiembrie și care a intrat în vigoare începând de vineri, 6 noiembrie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Șoferii și ceilalți membri ai echipajelor de pe mijloacele de transport sunt obligați, de asemenea, să anunțe imediat ASL de competență în cazul în care au simptome COVID-19 și să se izoleze de alte persoane în așteptarea unei decizii din partea autorităților sanitare italiene.

De precizat, de asemenea, că persoanele care intră în Italia și nu stau în această țară mai mult de 120 de ore nu sunt obligate să se supună izolării la domiciliu, dacă nu prezintă  simptome COVID-19. Obligația de a prezenta declarația pe propria răspundere la intrare în Italia și de a anunța ASL competentă din localitatea de domiciliu sau prin care s-a intrat în această țară rămâne valabilă.

Tranzitarea Italiei este permisă, în schimb, cu condiția să se prezintă aceeași declarație pe propria răspundere la intrare în această țară, în care să fie specificat faptul că se dorește doar tranzitarea și spre care țară.

Distribuie acest articol