Conferință la Vatican despre politicile privind refugiații, organizată de IHRA, sub președinția României.

Sfântul Scaun și Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organizație a cărei președinție este asigurată de România, au organizat în perioada 16-17 februarie la Vatican, conferinţa internaţională „Politici cu privire la refugiați din 1933 până în prezent: Provocări și Responsabilități” .

Conferința a fost deschisă de Arhiepiscopul Paul Gallagher, Secretar al Sfântului Scaun pentru Relaţiile cu Statele, și de ambasadorul Mihnea Constantinescu, Preşedintele în exercițiu al IHRA. În mesajul său, președintele IHRA a subliniat:  „Ca organizație care se ocupă de istoria Holocaustului, IHRA știe foarte bine care sunt consecințele eșecului comunității internaționale de a răspunde eficient în situațiile de criză umanitară. Deși circumstanțele privind situația actuală a refugiaților sunt diferite, pot fi identificate unele paralele între tratamentul refugiaților atunci și acum, în special privind închiderea granițelor, creșterea xenofobiei, utilizarea discursului umilitor și dezumanizant.

Referitor la evoluțiile de pe continentul european în acest context, ambasadorul Mihnea Constantinescu a exprimat profunda îngrijorare privind starea refugiaților ce sunt nevoiți să părăsească țările răvășite de război, precum și față de tendințele de accentuare a antisemitismului, islamofobiei și a naționalismului de extremă dreapta.

La conferința de la Vatican participă peste 180 de experți și reprezentanți ai unor organizații internaționale implicate în problematica drepturilor omului și sprijinului umanitar pentru refugiați, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor partenere IHRA și reprezentanți ai Sfântului Scaun.

Sursa: Centrul de presă MAE

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol