Consilier regional din Italia: Cei care vin din România și Bulgaria ar trebui să stea în carantină

Consilierul pentru sănătate din cadrul Regiunii Lazio, Alessio D’Amato, a făcut astăzi, 7 noiembrie, un bilanț al gestionării pandemiei într-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero.

Adresându-se guvernului italian, consilierul a cerut în primul rând noi măsuri de prevenire în ce-i privește pe cetățenii sosiți în Italia din unele țări est-europene, precum România și Bulgaria, unde valul de infecții cu Covid-19 este deosebit de îngrijorător.

„Carantină pentru cei care sosesc din acele țări est-europene unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentul de persoane vaccinate e unul scăzut”, a cerut consilierul din Lazio.

„Italia are relații intense cu România și Bulgaria, lucrători din națiunile respective sunt angajați în Italia în acordarea de asistență pentru persoanele în vârstă”, a subliniat D’Amato. „Nu ar fi o măsură de discriminare – a mai subliniat el – ci doar o măsură de precauție care trebuie implementată ‘în spirit de colaborare’”.

Situația vaccinării în România

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

România va ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni și se mențin strategiile de vaccinare în vigoare, estimează Organizația Mondială a Sănătății.

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație.

Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.