Consulatul României la Roma: Anunț cu privire la actele de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie sau deces)

Modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, duce automat la anularea lor, anunță într-o postare pe Facebook Consulatul General al României la Roma.

Plastifierea reprezintă acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, de cele mai multe ori, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule.

Redăm mai jos anunțul Consulatului General al României la Roma:

Au fost aduse modificări și completări asupra Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie sau deces), activitate desfășurată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate.

Astfel, în conformitate cu noile reglementări legislative „se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă (naștere, căsătorie, deces). Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt NULE”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aveți în vedere că este interzis să se facă ștersături, răzuiri, prescurtări și adăugiri în actele de stare civilă.

Prin urmare, dacă dețineți un certificat de naștere, căsătorie sau deces care a fost introdus în plastic vidat (laminat) sau pe al cărui conținut ați adăugat modificări cu pixul, vă recomandăm să solicitați un duplicat fie de la serviciul de stare civilă emitent din România în concediul pe care îl veți efectua în perioada următoare, fie prin intermediul oficiului consular de care aparțineți.

ATENȚIE! Actele de stare civilă plastifiate sau modificate fără drept nu mai pot fi folosite pentru soluționarea cererilor de servicii consulare!

De ce nu e bine să plastifiați în general documentele?

Pentru că le puteți altera conținutul, iar autenticitatea acestora nu mai poate fi demonstrată.

Distribuie acest articol