Copiii români care se întorc acasă din Spania sau Italia se reintegrează cu dificultate în sistemul de învățământ românesc

Copiii românilor care sunt nevoiţi să se întoarcă acasă, după ce aceste familii au muncit o perioadă în străinătate, întâmpină mari dificultăţi de adaptare în ţară, nu mai vorbesc limba română şi, de cele mai multe ori, aceştia nu au avut niciodată contact cu şcoala românească. Majoritatea au până în 10 ani, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei nu au avut până acum contact cu învăţământul românesc. Mai mult, unii s-au născut peste graniţe.

Un studiu arată că 30 la sută dintre copiii români care se întorc acasă după ce au trăit ani de zile în ţări precum Spania sau Italia sunt emotivi, nu ştiu să relaţioneze şi au deficienţe de atenţie. Cei mici gândesc în altă limbă și la școală se adaptează foarte greu.

Zeci de mii de părinţi au cerut în ultimii ani echivalarea studiilor copiilor, după ce s-au întors în România. În acest timp, copiii lor ajung să fie inadaptaţi în propria ţară. Un studiu realizat de Asociaţia Alternative Sociale s-a ocupat de copiii întorşi din Spania şi Italia. 6000 dintre ei au probleme comportamentale şi psihice grave la reîntoarcea în România. Cei mai mulţi sunt din Bacău, Suceava, Neamţ şi Dolj.

În Neamţ există un program de asistenţă a acestor copii. Spre deosebire de Suceava, unde cei întorşi acasă nu au niciun sprijin. Deşi judeţul este fruntaş la numărul celor care au plecat în străinătate. Şi tot atât de mulţi s-au şi întors.

Întrucât nu există programe care să vină în sprijinul acestor copii care întâmpină dificultăti de adaptare, întreaga responsabilitate revine profesorilor şi psihologilor şcolari.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Copiii care se întorc din străinătate trec printr-o evaluare stabilită de Ministerul Educaţiei. În funcţie de rezultate, sunt repartizaţi în clase.