Copiii români din Italia duc mai departe tradiția Mărțișorului: „I-am dăruit unul și domnului primar”

Sărbătoarea Mărțișorului de la începutul lunii martie aduce în inima și sufletul românilor bucurie, entuziasm și speranță, obiectul cu fir alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii.

Tradiția mărțișorului este foarte veche și se pierde în timp. Nimic nu pare însă să atenueze din frumusețea acestei sărbători, dimpotrivă, odată cu emigrarea care a avut loc în ultimii zeci de ani mărțișorul i-a însoțit pe românii plecați în lumea largă, devenind cunoscut și îndrăgit în tot mai multe țări. Cu gândul și inima mereu acasă, la locurile unde s-au născut și au copilărit, românii emigranți își învață copiii despre mărțișor, despre magia pe care o emană acest simbol al primăverii purtător de bucurie.

Originară din Râmnicu Vâlcea, dar stabilită de mulți ani la Santa Croce Camerina, în Sicilia, Cornelia Nicola este vicepreședinta asociației Proloco Kamarinense. Ea a organizat și în acest an un eveniment dedicat mărțișorului, la care au participat copiii românilor din localitate. Acțiunea, denumită „Mărțișor într-un colț cu dor”, s-a bucurat de mare succes în rândurile celor mici, care au participat cu voioșie la crearea de mărțișoare și felicitări pe care le-au oferit celor din jur. „Au desenat și au scris inclusiv felicitări pe care le vor dărui mamelor de 8 martie”, ne-a spus Cornelia Nicola.

Nu a scăpat fără mărțișor nici primarul din localitate. Despre întâlnirea cu edilul italian, Cornelia Nicola ne-a povestit:

„Au împletit cu dor firul alb și roșu, au pus în el iubire sufletească și cele mai frumoase gânduri, copiii români din Santa Croce Camerina, duc mai departe tradiția Mărțișorului. Azi, frumosul Mărțișor a poposit și la Palatul Comunal, unde a fost primit cu mult entuziasm de către primarul orașului, domnul Giovanni Barone, care i-a felicitat pe copii pentru această frumoasă inițiativă.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mulțumesc din inimă, copii”, putem citi pe pagina Facebook a primarului Barone. „O mare îmbrățișare întregii comunități române.„