Copiii români din străinătate, destinatarii proiectului „Te caută o carte, zburând spre tine”

Cărţi în limba română – daruri de suflet pentru copiii români din afara graniţelor ţării din partea elevilor bucureşteni şi gălăţeni, în cadrul proiectului „Te caută o carte, zburând spre tine”. Elevii Şcolii Gimnaziale Nr.81 din Bucureşti au donat cărţi pentru copiii români din afara graniţelor ţării, se arată într-un comunicat Agerpres.

„În era tehnologiei, a dominaţiei tehnicilor moderne ne propunem atragerea elevilor către un univers plăcut, valorizant, aşa cum îl reprezintă cartea, precum şi realizarea unor punţi de comunicare între copiii din ţară şi cei din afara graniţelor ţării, cu ajutorul cuvântului scris şi al imaginilor. Darul nostru pentru minte şi suflet trimite raza de speranţă întru păstrarea limbii române şi a valorilor naţionale, dincolo de hotarele ţării.”, a afirmat prof. dr. Gheorghiţa Badea, directorul Şcolii Gimnaziale Nr.81 din Bucureşti.

La sediul Şcolii Gimnaziale Nr.81 din Bucureşti a avut loc şi simpozionul regional „Te caută o carte” la care au participat elevi, cadre didactice, bibliotecari, reprezentanţi ai unor instituţii interesate şi abilitate, pentru o sărbătoare a cărţii, a sufletului şi a minţii.

Proiectul „Te caută o carte, zburând spre tine”, a debutat anul trecut, la începutul semestrului I la şcolile din sectoarele 1, 2 şi 3 din Bucureşti

Elevii de la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Şcoala Gimnazială Nr. 49, Şcoala Centrală, Clubul Copiilor din sectorul 3, Şcoala Gimnazială „Herăstrau”, Colegiul Naţional „Victor Babeş”, Şcoala Gimnazială Nr. 92, Scoala Gimnazială Nr. 6, Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Şcoala Gimnaziala „Petre Ispirescu”, Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Şcoala Nr.112, Şcoala Gimnazială Nr. 178, Şcoala Gimnazială Nr. 31, Şcoala Gimnazială Nr. 66 au dăruit din suflet câte o carte pentru copiii români din dispora şi comunităţile istorice româneşti. În proiect s-a înscris şi Clubul Copiilor din Galaţi, care va dărui cărţi elevilor Liceului din Cahul, Republica Moldova.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În semestrul al II-lea sunt implicate unităţile de învăţământ din sectoarele 4, 5 şi 6.

Cărţile colectate în cadrul acestui proiect contribuie la însuşirea cunoştinţelor legate de limba şi civilizaţia românească şi la consolidarea rolului educaţiei în păstrarea unităţii de limbă şi cultură în rândul copiilor români din străinătate, care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale. În fiecare carte se regăseşte şi o scrisoare adresată celui la care va ajunge volumul. Scrisoarea, scrisă de mână, cuprinde şi adresa destinatarului, astfel încât, între elevii din România şi micii români din străinătate să se nască un dialog concret bazat pe limbajul scris.

Volumele colectate de la şcolile din capitală sunt trimise asociaţiilor/parohiilor în care există/sau se doreşte înfiinţarea de biblioteci româneşti/ colţuri cu carte românească, în baza solicitărilor scrise. Asociaţiile care solicită cărţi trebuie să aibă sediu propriu. Donaţia de carte se va face către asociaţii în ordinea solicitărilor şi a fondului de carte existent.

Proiectul „Te caută o carte, zburând spre tine” este realizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.