Pe lângă beneficii, internetul are şi o serie de dezavantaje şi prezintă un pericol serios în special la adresa copiilor care sunt atraşi de jocurile ucigaşe.
Un copil de 11 ani din Cazaci, județul Dâmbovița, s-a spânzurat luni, 27 martie. El povestea colegilor că joacă „Balena Albastră.”
„Din verificări s-a stabilit că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că juca un anumit joc. Au fost ridicate cele două telefoane și calculatorul pe care copilul le folosea și urmează să se efectueze expertizele necesare. Părinții au declarat că nu știau că băiatul juca jocul respectiv”, a declarat marți, 28 martie pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculaie.
Copilul avea 11 ani și a fost găsit luni, de către sora sa, spânzurat în podul casei.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta obișnuia să acceseze internetul și povestea adesea despre un joc virtual.
Și poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul „Balena albastră”.
O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile când a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.
„Pe reţele de socializare circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un „custode” sau „mentor”.
După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.
Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web”, explică reprezentanţii Poliţiei Române.
Potrivit sursei citate, jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar „Balena Albastră” („Blue Whale” – denumirea în engleză), efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se apoi în multe ţări din Europa.
În Republica Moldova primul caz a fost înregistrat pe data de opt martie, când doi adolescenți au sărit în gol de pe o clădire cu 16 etaje.
Psihologii spun că motivele care îi duc pe copii la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparţine unui grup, simţind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiraţie. Specialiştii susţin că perioada preadolescentină şi cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.
„Atenţie la site-urile sau jocurile pe care le accesaţi pe internet! Există situaţii în care jocurile sau alte modalităţi de divertisment din mediul virtual au făcut victime. În cazul în care vă simţiţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul online, căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi.
Nu ascundeţi aceste trăiri! Aveţi mereu în atenţie persoanele cu care interacţionaţi pe reţelele de socializare sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile”, transmit poliţiştii români într-un comunicat adresat agenției de presă Mediafax.