Copil român operat în Italia de o boală deosebit de gravă. Medicii italieni i-au redat șansa la viață

Un copil român în vârstă de 10 ani are șansa la o viață mai bună după ce a fost operat de medicii italieni de la ISMETT (Institutul Mediteranean pentru Transplant) din Palermo. David Goldea este din județul Bihor și suferea de o boală metabolică rară care i-a distrus ficatul. Fundația Mereu Aproape i-a finanțat din donații transplantul efectuat la spitalul din Italia.

„Asemenea legendarului David care l-a învins pe Goliat, David, băiețelul al cărui ficat a fost distrus de cantitățile impresionante de amoniac din sânge, a învins boala de care suferea.

Cu ajutorul transplantului hepatic, care a fost posibil și datorită Fundației Mereu Aproape, David este acum pe cale de a-și împlini de visurile cele mai dragi: să mănânce pui la rotisor și tort. Deocamdată, băiețelul s-a delectat pentru prima dată în viața lui cu pui la grătar, un pic de patiserie și câteva bucățele de ciocolată”, au transmis reprezentanții Fundației pentru publicația Bihon.

David Goldea alături de părinți și medicul de la ISMETT. Foto: Bihon

Soții Goldea și-au dorit nespus de mult acest copil. Anterior, ei au avut trei fetițe care au avut probleme de sănătate și au decedat la puțin timp după naștere. Când au decis să aducă pe lume un al patrulea copil, au făcut mai multe analize în Ungaria pentru a fi siguri că micuțul care se va naște va fi sănătos.

„Însă nici de această dată soarta nu a fost blândă cu ei. Diagnosticat în prima lună de viață cu o boală metabolică rară, unică în România – deficit congenital de arginin-succinil-liază – David a devenit centrul universului părinților lui care au înțeles că lupta să îl țină în viață pe copil depinde doar de ei”, a transmis Fundația Mereu Aproape.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
David Goldea. Sursa foto: Bihon.ro

Din cei 10 ani de viață, 9 i-a petrecut prin spitale 

Unica posibilitate pentru David la o viață normală era un transplant de ficat. Operația urma să fie plătită de statul român, însă restul cheltuielilor obligatorii cădeau pe umerii părinților care trebuiau să strângă de urgență 30.000 de euro.

Banii au fost strânși cu ajutorul Fundației menționate, iar la sfârșitul anului trecut copilul a ajuns la Palermo, la spitalul ISMETT (Instituto Mediterraneo per i Trapianti e Terapie ad Alta Specializzazione), unde a fost supus unei operații de transplant de ficat.

A primit bucata de ficat de care avea nevoie de la mama lui, cu care era compatibil. Operația a avut loc la începutul lui ianuarie și nu a fost lipsită de complicații. După intervenția chirurgicală care a durat 12 ore, a fost nevoie rapid de o altă intervenție chirurgicală, pentru că, în timpul transplantului, copilul a făcut pancreatită.

Au urmat și o a treia, și o a patra operație. Lupta cu boala a continuat, însă nici medicii, nici David nu s-au dat bătuți. El a reușit să reînceapă să tolereze mâncarea la o lună de la transplant.

David Goldea în spitalul din Italia, alături de o echipă de animatori care încearcă să-i înveselească pe micuții pacienți. Sursa foto: Bihon.ro

În prezent, familia Goldea se află încă în Italia

„David are recomandare de la nutriționiști să mănânce neapărat zilnic supă sau ciorbă, salată, dulciuri și un mic dejun cu lapte și cereale dimineața, iar eu mă străduiesc să gătesc în fiecare zi tot ce îmi spune el că ar vrea, dar ascultând de nutriționiști”, a povestit mama pentru sursa citată.

Ea a mai adăugat: „Ne bucurăm și îi mulțumim lui Dumnezeu și dumneavoastră pentru că am ajuns aici și David a făcut transplantul de ficat! În continuare noi vom fi alături de el și vom face tot ce ne spun medicii pentru ca recuperarea lui să fie cât mai bună și cât mai rapidă.

Le mulțumim și celor care au făcut o donație din puținul lor pentru David! Să aveți fiecare dintre dumneavoastră parte de sănătate, ceea ce a primit și David! Să vă răsplătească Dumnezeu pe fiecare în parte înzecit!”