O copilă ucraineană grav rănită în război a fost salvată de medicii din Italia. Sofia a rămas singură pe lume

Sofia, o adolescentă ucraineană în vârstă de 13 ani, este unica supraviețuitoare a familiei sale. Viața ei a fost salvată de medicii italieni după ce a fost lovită în spate de patru gloanțe, informează La Stampa.

Sofia este nimeni alta decât sora mai mare a Polinei, primul copil devenit victimă a războiului din Ucraina. Fotografia Polinei, în vârstă de 10 ani, cu părul vopsit în roz, a făcut înconjurul lumii fiind prima imagine a unui copil ucis de ruși în războiul din Ucraina.

Rănită grav în timp ce încerca să fugă din Kiev cu familia sa, Sofia a început să meargă din nou datorită îngrijirii medicilor din Roma. A doua zi de la izbucnirea războiului, pe 25 februarie, tânăra de 13 ani se afla într-o mașină împreună cu tatăl, mama și surioara a cărei ultimă fotografie a devenit în scurt timp imaginea emblematică a ororilor războiului din Ucraina.

Mașina lor a fost prinsă într-un schimb de focuri, în timp ce încerca să fugă dintr-un Kiev asediat de armata rusă. Găsită inconștientă printre tablele contorsionate ale mașinii, Sofia a ajuns pe 4 martie la spitalul San Raffaele din Roma în stare foarte gravă. Ea fusese lovită în spate de patru gloanțe.

Diagnosticul inițial de tetrapareză nu-i dădea șanse că va merge prea curând pe propriile picioare dar, după trei luni de tratament, fetița a început din nou să meargă. Alături de Sofia, care împlinește 14 ani luna viitoare, se află bunica ei Svitlana, singura rudă încă în viață pe care o are fetița.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sofia este capabilă să meargă bine și este pe drumul către o recuperare aproape completă. Pentru câțiva milimetri nu și-a pierdut viața dar sistemul său nervos a putut să se reorganizeze, deoarece coloana sa vertebrală a rămas intactă, din cauza vârstei fragede”, a explicat medicul Paolo Maria Rossini, directorul departamentului de Neuroștiințe și Neuroreabilitare la spitalul San Raffaele din Roma.

Între timp, fetița este asistată și de un psiholog ucrainean, Kateryns Chesnevska, care predă și Taekwondo, sport pe care Sofia l-a practicat timp de patru ani în Ucraina. Acum vrea să se întoarcă în țara natală, chiar dacă a înțeles deja ce s-a întâmplat cu familia ei.

„Au putut să împartă durerea”, a povestit psihologul fetei despre Sofia și bunica ei. Chesnevska a adăugat: „Așa a încetat să-i fie frică să nu cadă, și s-a pus pe picioare. Ea a făcut primii pași, a exersat singură. Când va ajunge acasă va fi greu, a înțeles că cei dragi au plecat, dar nu prea vorbește despre asta. Din când în când povestește despre mama ei sau despre sora ei Polina, a plâns mult, dar a avut curaj și este o fată foarte puternică. Este foarte matură, nu arată ca o fetiță de 13 ani”.

Vadim, un alt tânăr ucrainean care a supraviețuit războiului și este îngrijit la Roma, este și el pe cale de recuperare. În vârstă de 17 ani, tânărul a ajuns la spitalul Sant’Eugenio în condiţii extreme, după ce a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-şi salveze mama din flăcări care, din păcate, nu a supraviețuit.

După recenta sa operație chirurgicală și reconstructivă, împreună cu Sofia, cei doi tineri ucraineni reprezintă un exemplu de sănătate și ospitalitate care onorează regiunea Lazio și care redau speranța că totul va reveni la normal, potrivit declarației consilierului pentru sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato.

Distribuie acest articol