Copilul unui român și al unei italience ținut în România cu forța de tată. Mama a apelat la ajutorul avocaților

Un copil de numai doi ani, ai cărui părinți sunt unul de origine română și unul de origine italiană, a trăit o adevărată odisee după ce tatăl său l-a dus în România și i-a interzis mamei să mai intre în contact cu el.

Povestea micuțului este relatată pentru publicația Quotidiano del Molise de către Ernestina Priscopo, avocata mamei, și a început în luna august a anului trecut.

Tatăl copilului, un bărbat român, a convins-o pe mama acestuia, o femeie italiană, să meargă toți trei în România pentru o vacanță de numai 10 zile.

„Doamna era bucuroasă să meargă în România, chiar dacă condițiile de trai nu erau printre cele mai bune. După timpul prevăzut (de zece zile –  n.r.), vacanța s-a prelungit însă, iar tatăl a obligat-o pe mamă să rămână în România”, a povestit avocata.

„În această perioadă au început și agresiunile fizice, psihice și morale, iar femeii nu-i era permis nici măcar să mănânce în mod adecvat și avea doar haine de vară, dar nu putea să cumpere altele noi. Îi dădeau câteva haine folosite, dar nimic mai mult”, a mai adăugat Ernestina Priscopo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, femeia italiană a rămas gravidă cu un al doilea copil, iar situația nu s-a îmbunătățit deloc.

„Agresiunile au devenit tot mai presante, până când doamna, gravidă cu al doilea fiu cu bărbatul acela, a fost constrânsă să se întoarcă în Italia pentru a naște. Tatăl, însă, a obligat-o să-și lase fiul în România și i-a interzis chiar și să se mai audă la telefon cu el”, a spus avocata italiencei într-o conferință de presă.

Bunicii italieni ai copilului, când au văzut cum stă situația și că nu-și pot vedea nepotul, au decis să apeleze la avocata Priscopo, care la rândul ei a contactat Ambasada Italiei din România pentru a solicita ajutor.

Reprezentanții Ambasadei au venit cu informații îngrijorătoare cu privire la aceste cazuri, spune avocata italiană: „Ne vorbeau de 40 de cazuri pe an doar în România, cu sustragerea sau reținerea minorului în străinătate împotriva voinței celuilalt părinte.”

În acel moment, Priscopo a decis să colaboreze cu o colegă din România, Tamara Evdochimov, împreună cu care au dat startul unei proceduri legale în țara noastră pentru a-l aduce pe copil din nou în Italia.

În urma unui proces desfășurat la București și a unei decizii de primă instanță, cele două avocate au reușit să-l readucă pe minor în Peninsulă, alături de mama lui, la data de 13 aprilie 2022.

Această victorie creează un precedent care, în multe alte cazuri asemănătoare, va avea o influență semnificativă, mai spun avocatele.

Distribuie acest articol