Coronavirus: Copiii românilor din Italia ne asigură că „totul va fi bine” și ne invită să rămânem acasă

Italia trece în aceste zile printr-o perioadă deosebit de dificilă în care are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. Pentru că deocamdată nu există un vaccin, epidemia care s-a abătut asupra întregului continent poate fi stopată în momentul de față doar prin izolare, prin evitarea contactelor între persoane. Ne putem îmbolnăvi noi sau putem fi o posibilă sursă de îmbolnăvire pentru cei din jurul nostru, de aceea este recomandat să evităm pe cât posibil să intrăm în contact cu alți oameni.

Guvernul italian a luat în ultimele zile măsuri drastice, declarând Italia o țară practic în carantină. Populația este invitată să rămână în case, dar mijloacele de informare în masă susțin că mulți români care trăiesc în peninsulă s-au urcat deja în mașini și au luat drumul spre patrie, conștienți că vor pune în pericol pe cei dragi de acasă.

Cea mai mare parte dintre românii din Italia sunt însă oameni responsabili care au înțeles că nu li se cere imposibilul și care se gândesc la sănătatea lor și a celor din jur. Cum își petrec ei timpul în casă în aceste zile de început de primăvară? Cu inventivitate, calm și cu certitudinea că acestă epidemie se va sfârși cât mai devreme cu putință, dacă dăm fiecare dintre noi tributul nostru de răbdare pe altarul victoriei împotriva acestui virus.

Redăm mai jos câteva dintre mesajele românilor noștri pe care i-am întrebat cum își petrec astăzi timpul:

„Salutări din Pescara Italia”, ne scrie o româncă. „Stăm în casă respectăm normele date, nu plecăm și nu primim vizite.. Am trăit să vedem și asa ceva.. ? Stăm și ne gândim cu drag la cei de acasă. Avem acel ceva ce nu-l putem descrie în cuvinte. Suntem alături de această țară, aici unde ne-au deschis ușile atunci când am avut cele mai grele momente din viața noastră. E trist, foarte trist, suntem împărțiți între două lumi dragi nouă.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mărioara recunoaște că iese doar pentru strictul necesar: „Se respectă normele. Nu ieșim și nu primim vizite. O să treacă și asta. Strictul necesar îl avem în casă, dacă o să fie nevoie de ceva, o scurtă vizită la supermarket. O zi bună tuturor.”

„Ne luăm cu televizorul, curățenie, mâncare, internet”, ne-a mărturisit Dorica.

Simona nu are timp să se plictisească pentru că asistă copiii la teme: „Bună ziua! La Roma toți acasă, între timp se fac și temele…”

Ideea pe care ne-o transmite o altă româncă nu e deloc rea: „Noi ne-am apucat de făcut clătite…”

Ioan are mare încredere în medicii italieni: „De la Pistoia salutări, stăm în casă și ieșim doar după cumpărături, respectam indicațiile și avem încredere în autoritățile italiene și sistemul de sănătate italian, ne bucurăm că deja se văd primele rezultate pozitive ale măsurilor luate. Să sperăm că se va termina cât de curând! Doamne ajută la toată lumea!

Dar cel mai sugestiv mesaj l-am primit de la doi copii români din Bologna care ne-au trimis o fotografie cu un desen făcut de ei.

În imaginea desenată de Rafel și Adelin, poate fi admirat curcubeul și citim un mesaj care îndeamnă la încredere și optimism: „Andrà tutto bene!” (Va fi totul bine). Îndemnul este însoțit de haștagul „iostoacasa” (eu stau acasă). Să le urmăm sfatul și exemplul!

Mesajul celor doi copii români de la Bologna: Va fi totul bine, rămâneți în case!