Coronavirus în Italia, actualizare 22 martie. Protecția Civilă: „Numerele de astăzi sunt mai mici decât cele de ieri”

„Numerele de astăzi sunt mai mici decât cele de ieri, sper ca aceste numere să poată fi confirmate. Nu trebuie să lăsăm garda jos, trebuie să menținem măsurile adoptate și să respectăm, de asemenea, indicațiile decretului guvernamental.”

Acesta este mesajul cu care comisarul responsabil cu situația de urgență din Italia, Angelo Borrelli, șeful Protecției Civile, a deschis duminică, 22 martie 2020, conferința de presă ținută zilnic pentru a actualiza cetățenii italieni referitor la situația epidemiei cu noul coronavirus.

Numărul total de decese a ajuns astăzi la 5.476, indicând o creștere cu 651 de victime în ultimele 24 de ore, în timp ce datele publicate ieri indicau 793 de decese. La polul opus, datele arată că 7.024 de persoane s-au vindecat în Italia după ce au contractat coronavirusul, cu 952 mai multe astăzi față de totalul de ieri, când numărul persoanelor vindecate a crescut cu 943.

La această oră, mai spune Borrelli, 3.009 pacienți sunt internați la Terapie Intensivă, cu 142 mai mulți decât ieri și 1.142 dintre aceștia sunt în Lombardia. Din totalul de 46.638 de pacienți, 19.846 sunt internați cu simptome și 23.783 sunt cei aflați în izolare la domiciliu.

În ceea ce privește numărul total al persoanelor infectate încă la această, oră este de 46.638, un număr care arată o creștere față de ieri cu 3.957 persoane infectate (cazuri noi). Creșterea de ieri arăta în schimb 4.821 noi infecții, deci astăzi sunt cu 864 mai puține. Numărul total de persoane infectate – care include atât victimele, cât și cele vindecate – a ajuns la 59.138, a mai precizat Angelo Borrelli în cadrul conferinței de presă ținută astăzi la sediul Departamentului de Protecție Civilă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu vrem să ne lăsăm cuprinși de entuziasm cu ușurință – a intervenit, în cadrul conferinței, Franco Locatelli, președintele Consiliului Superior al Sănătății – și nici să supraestimăm o tendință, dar este un semnal că distanța temporală începe să se micșoreze și ne așteptăm să vedem semne tangibile ale măsurilor de contenție. Este esențial, pe cât posibil, menținerea unor măsuri stricte de restricție pentru subiecții testați pozitiv pentru coronavirus. Este un alt sacrificiu care se cere țării, dar este important. În caz contrar, riscăm să perpetuăm mecanismul de răspândire a virusului. Este un apel la sentimentul de responsabilitate al tuturor rudelor pacienților pozitivi. Primele măsuri stricte de izolare au fost luate pe 11 martie, când ne așteptam să vedem rezultate după 2-3 săptămâni. Așadar, săptămâna viitoare va fi absolut crucială și ne așteptăm să vedem o scădere. 84% din decese au avut loc în trei regiuni: Lombardia, Piemont și Emilia Romagna. Este momentul în care trebuie să demonstrăm încă o dată că suntem o națiune unită și solidară. Transferul pacienților în alte regiuni este o măsură importantă, cu scopul de a garanta spitalelor din cele trei regiuni oportunitatea de a ajuta mai complet cetățenii care au nevoie de tratament. Nu există persoane decedate sau internate în terapie intensivă cu vârsta mai mică de 20 de ani. Iar printre morți, doar 1% aveau sub 50 de ani”, a mai adăugat Locatelli.

În cursul zilei de ieri, forțele de ordine au verificat 208.053 de persoane și 11.068 au fost denunțate în cadrul aplicării măsurilor de combatere a epidemiei. Au fost controlate 75 362 de exerciții comerciale, au fost denunțați 142 de proprietari și 20 de activități comerciale au fost suspendate. Astfel, a informat astăzi Ministerul de Interne, cifrele arată că 1.858.697 de persoane au fost controlate în perioada 11 – 21 martie, 82.041 au fost denunțate pentru nerespectarea măsurilor impuse și 1.943 pentru declarații false. Totodată, 910.023 de firme au fost controlate în aceeași perioadă și 2.119 de proprietari denunțați.