Coronavirus în Italia: Ghid practic pentru persoanele care au în îngrijire bătrâni

Institutul Superior al Sănătății din Italia pune la dispoziție un Ghid practic pentru cei care au în îngrijire persoane vârstnice.  Materialul este disponibil și în limba română și poate fi accesat aici.

Redăm mai jos o sinteză a recomandărilor pe care ISS le face persoanelor care în această perioadă îngrijesc bătrâni în Italia:

Am grijă de o persoana în vârstă, ce pot face pentru a ne proteja pe amândoi de coronavirus?

În primul rând, protejează-te pe tine însuţi.

1. Ieși din casă cât mai puţin posibil: a nu ieși este modul cel mai eficient de a nu fi infectat

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Noi toţi folosim zilnic produse indispensabile, precum alimente, medicamente, produse pentru curăţenia casei etc. Dacă rudele persoanei pe care o ai în îngrijire nu-ţi pot aduce acasă toate cele de care ai nevoie, poți găsi soluţii alternative:

  • Produsele alimentare și pentru igiena pot fi comandate online sau prin telefon: întreabă la magazinul din apropiere dacă pot consemna cumpărăturile la domiciliu. Amintește-ţi că pe site-ul Primăriei poți găsi lista cu magazinele și centrele comerciale care consemnează cumpărăturile la domiciliu.
  • Multe farmacii consemnează medicamentele direct la domiciliu. Interesează-te la farmacia din apropiere. Fă o rezervă de medicamente pentru cel puţin două săptămâni: în acest fel nu vei rămâne fără în cazul în care vor fi întârzieri cu consemnarea acestora.
    • Nu trebuie să mergi la medic pentru reţete, îi poti telefona sau trimite un e-mail. Medicul îţi va trasmite numărul reţetei electronice (NRE) prin intermediul e-mailului sau printr-un mesaj pe telefon.

Amintește-ţi: în caz de necesitate, Crucea Roșie Italiană îţi poate aduce la domiciliu medicamente și produse alimentare, în mod gratuit. Crucea Roșie răspunde în fiecare zi a săptămânii, 24/24 ore, la numărul de telefon gratuit 800 06 55 10.

2. Sfaturi pentru când ești în afara casei

  • Păstrează cel puţin un metru de distanţă faţă de celălalte persoane.
  • Evită îmbrăţișările și strângerea mâinii.
  • Poartă masca chirurgicală, dacă trebuie să intri într-un spaţiu închis, frecventat de alte persoane. În orice caz, urmează indicaţiile emise de către Provincia sau Primăria de care aparții (în unele zone masca chirurgicală este obligatorie imediat ce ieși din casă). Măștile se cumpără din farmacii. Caută deasemenea pe Internet: în unele zone Protecţia
    Civilă și Primăria le consemnează la domiciliu persoanelor în vârstă și celor cu handicap. În cazul în care nu reușești să achiziţionezi măști chirurgicale, folosește o mască din stofă care poate fi spălată.
  • Când faci cumpărături la magazin sau în farmacie, ţi se poate cere să folosești mănuși de unică folosință.
  • Folosește des produse pentru igienizarea mâinilor pe bază de alcool (concentrat 70%) mai ales după ce ai intrat în contact cu obiecte atinse continuu de alte persoane (spre exemplu, cărucioarele pentru cumpărături, barele de sprijin/mânerele în mijloacele de transport în comun, butoanele liftului).
  • Nu atinge niciodată gura, nasul și ochii cu mâinile.
  • În cazul în care strănuţi sau tușești, acoperă gura și nasul cu un șerveţel de hârtie; după ce l-ai folosit aruncă-l imediat în gunoiul nesortat –indifferenziato – (dacă nu ai un șerveţel de hârtie, nu folosi mâinile, ci acoperă gura și nasul cu partea internă a brațului îndoit).
  • Abia reintrat în casă, spală-te foarte bine pe mâini!

3. Sfaturi pentru când ești în casă

Persoanele în vârstă au des nevoie de ajutor pentru a se ridica, a merge, a mânca și a se spăla. Este deci necesar să ne apropiem de ele, este imposibil menţinerea unui metru de distanţă. De aceea este important respectarea acestor indicaţii:

  • Folosește masca chirurgicală așezată cu grijă pe faţă, ori de câte ori te apropii de persoana în vârstă. Deasemenea persoana în vârstă ar trebui să poarte masca dacă nu îi cauzează disconfort, când are febră sau prezintă simptome asemănătoare cu cele ale răcelii sau gripei. În cazul în care nu reușești să achiziţionezi măști chirurgicale folosește măști de stofă lavabile.
  • Folosește masca și când atingi obiecte ce vor fi folosite de persoana în vârstă (de exemplu, cearșafuri pentru pat, prosoape, farfurii) sau care vin din afara casei (poșta, colete, cumpărături).

Amintește-ţi: măștile trebuie schimbate zilnic. Dacă ai mască chirurgicală, când ai terminat folosirea ei, pune-o într-o pungă de plastic, închide punga apoi arunc-o în gunoiul nesortat. Dacă ai mască lavabilă, spal-o cu grijă și usuc-o bine înainte de a o refolosi.

  • Spală-ţi des mâinile. Amintește-ţi că mâinile trebuie întotdeauna spălate înainte și după prepararea alimentelor (pentru comoditate poţi pune și în bucătărie săpun pentru mâini), înainte și după ce ai atins persoana în vârstă, înainte și după ce ai ajutat-o să ia medicamentele, să mănânce, să bea, să se spele, sau să folosească serviciile de igienă. Când nu ai posibilitatea de a folosi apă și săpun, folosește igienizant pe bază de alcool (în concentraţie de 70%).
  • Asigură-te că persoana în vârstă își spală bine și des mâinile; dacă nu o poate face singură, spală-i-le tu de mai multe ori pe zi.
  • În timpul meselor nu folosiţi aceleasi tacâmuri, pahare sau farfurii. Fiecare trebuie să le aibă pe ale sale.
  • Dezinfectează cu grijă băile din casă, înainte și după fiecare utilizare. Dacă este posibil, nu folosi aceiași baie cu persoana de care ai grijă. Dacă există o singură baie, fiecare trebuie să aibă prosoape, halate personale. Prosoapele se schimbă când sunt ude, și oricum cel puţin o dată pe zi.
  • Păstrează periuţele de dinţi în pahare diferite.
  • Când pregătești mâncarea, amintește-ţi să speli întotdeauna sub jetul de apă alimentele care se consumă crude (ca salata, fructele ect). Dacă vrei să folosești dezinfectant, folosește cele specifice pentru alimente urmând cu atenție instrucțiunile de pe etichetă și amintește-ţi să clătești bine alimentele pentru a înlătura orice urmă de dezinfectant.
  • Gătește întotdeauna bine mâncarea (cum ar fi carnea, peștele și ouăle) care este de origine animală.
  • Deschide des ferestrele pentru a permite schimbarea aerului în încăperi.
  • Spală în fiecare zi pardoselile, băile și toate suprafeţele care sunt atinse des: dacă este posibil cu clor diluat, sau cu produse de curăţare normale și apoi cu alcool concentrat 70%.

Amintește-ţi: dacă tu sau persoana în vârstă prezentaţi simptome, nu mergeţi direct la Serviciul de Urgente sau la cabinetul medicului. Telefonează mai întâi medicului de familie, el îţi va spune ce trebuie să faci.

Distribuie acest articol