Coșmarul unei românce din Italia, rănită de un vecin: „Mi-e atât de teamă, că m-am gândit să mă arunc de la balcon”

O româncă rezidentă în localitatea Golfo Aranci, regiunea Sardinia, trăiește sub spectrul temerii că viața sa și a familiei sale este în mare pericol.

„Mi-e atât de teamă, pentru mine și pentru familia mea… Aseară am luat în considerare chiar să mă arunc de pe balcon”, a mărturisit Petronela Codreanu, o româncă de 43 de ani care trăiește și lucrează de mult timp în localitatea respectivă, împreună cu soțul și copiii ei.

Familia Codreanu a dus o viață liniștită până în seara de 2 iunie 2023, când Petronela a fost rănită în față de un harpon tras cu o armă subacvatică de Pasquale Serra, după o ceartă între vecini. În ciuda rănii care i-a rănit un ochi și i-a lăsat o cicatrice profundă pe față, Petronela a supraviețuit, scrie La Nuova Sardegna.

photo_2023-07-24_11-25-54
Petronele Codreanu. Sursa foto: La Nuova Sardegna

Vecinul italian a fost arestat și dus la închisoare sub acuzația de tentativă de omor, dar vineri, 21 iulie, a fost eliberat și plasat în arest la domiciliu. El a sosit acasă într-o ambulanță și însoțit de Poliția Penitenciară. De aici, teama familiei de români că vecinul lor le-ar putea face rău din nou.

„Apartamentul lui este la numărul 110 de pe Via Libertà, la fel ca și al nostru și locuim pe același etaj”, a spus Petronela care e convinsă că nu va dura mult până când Pasquale Serra se va comporta din nou cu violență împotriva lor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este un coșmar, suntem disperați”, a declarat românca, „acel bărbat aproape m-a ucis, cum este posibil să fie lăsat să se întoarcă aici? Mă întreb dacă starea lui de sănătate, care nu îi permite detenția în închisoare, este mai importantă decât siguranța mea, a copiilor mei și a soțului meu. Este posibil să nu avem nicio protecție?”

„Suntem oameni cinstiți, muncitori, toată lumea ne cunoaște la Golfo Aranci. Am cumpărat o casă pentru a trăi aici în pace, fără să deranjăm pe nimeni. De ce acest tratament?”, a mai precizat conaționala noastră.

Avocata Petronelei, Cristina Mela, a subliniat această absurditate, rămânând mult timp la Golfo Aranci, pe Via Libertà, pentru a-și liniști clienta.

„Nu am nimic de obiectat despre arestul la domiciliu,” a spus avocata, „dar cred că a fost nepotrivit să se indice ca domiciliu chiar casa de pe Via Libertà, scena tentativei de omucidere. Serra și familia Codreanu locuiesc pe același etaj. O situație evident periculoasă, care cu siguranță ar trebui evitată.”

Pentru Petronela Codreanu, amintirea acelei zile de 2 iunie este mereu prezentă, clară, ca și cum ar fi fost ieri. În plus, ochiul închis și cicatricea adâncă îi vor reaminti pentru toată viața scena de coșmar pe care a trăit-o. Femeia este încă în convalescență, nu poate lucra și nu se poate deplasa autonom. Nu este sigur că își va recăpăta vederea.

În seara aceea, în blocul de pe Via Libertà, Pasquale Serra – un bărbat de 60 de ani cu câteva probleme psihice – s-a întors puțin agitat, suficient pentru a începe o altă ceartă cu vecinii.

Intrând în casă, a deschis butelia de gaz lăsând tubul în afara ușii apartamentului. Acest gest a declanșat alarma printre vecini. În special, Cosmin Codreanu, de pe același etaj, a încercat să intre în casa lui Serra pentru a preveni o posibilă explozie.

La acel moment, italianul a ieșit având în mâini o armă subacvatică folosită de obicei la pescuit. El a tras împotriva vecinului său, ratându-l, dar harponul a lovit-o pe Petronela, care stătea în spatele soțului ei.

Interogat de magistrat, Serra – reprezentat de avocații Pietro Carzedda și Antonia Mele – s-a apărat susținând că a fost atacat și a ripostat. La solicitările vecinilor săi este posibil ca arestul său la domiciliu să fie efectuat la adresa unei surori de-ale sale.