Costică, adus din România în Italia cu o salvare special plecată pentru el. „Am călătorit fără oprire”

Un român în vârstă de 48 de ani a fost transportat de la Piatra Neamț în Italia cu o ambulanță după ce a căzut și s-a lovit la cap în timp ce era plecat în țară. Salvarea a plecat special pentru el, la cererea și insistențele soției sale care lucrează ca operator socio-sanitar în peninsulă. Cheltuielile călătoriei au fost suportate de familiari și de fostul angajator al bărbatului, Francesco Giannatempo.

„O ambulanță a Crucii Roșii a călătorit fără oprire 1.800 de kilometri (dus-întors) și a adus înapoi la Cesena un imigrant în stare gravă”, a scris Il Resto del Carlino despre acțiunea voluntarilor italieni.

Costică Panțâru locuiește la Cesena cu soția sa, Petrina și cu fiica lor, Ștefania, în vârstă de 11 ani. În urmă cu aproximativ două săptămâni conaționalul nostru a plecat în țară, undeva în județul Piatra Neamț, unde avea de rezolvat niște chestiuni birocratice și a fost găzduit de cumnatul său.

În noaptea de 15 spre 16 mai, a căzut peste balustrada unei scări de bloc și a fost găsit abia în dimineața următoare deoarece cumnatul său între timp se culcase. Costică a fost găsit semi-conștient și sângerând, la câteva ore de la accident. A fost transportat la cel mai apropiat spital, aflat la 50 de km depărtare, apoi transferat la unul mai mare și mai bine echipat unde i s-a pus diagnosticul de anevrism.

Nu se știe dacă anevrismul a fost cauzat însă de impactul cu solul și de pierderea ulterioară a cunoștinței. Dar la spital, în România, i s-a spus că e totul bine și nu s-a întâmplat nimic grav, că în puțin timp se va simți bine și totul va reveni la normal. Costică însă avea dureri puternice de cap și când a reușit în sfârșit să vorbească la telefon cu soția lui, Petrina, aceasta și-a dat seama că soțul său nu e deloc bine și că are nevoie de ajutor. Bărbatul avea fața umflată și vorbirea greoaie. Femeia decide astfel să îl aducă la spitalul din Cesena.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Începe astfel să se intereseze cum ar putea să-l aducă din România, în condițiile în care soțul ei nu ar fi putut călători cu un mijloc de transport în comun. Tenace și conștientă de multiplele posibilități ale asistenței medicale publice și private italiene, ajutată și de dr. Mauro Garaffoni, medicul ei generalist, Petrina a găsit soluția. A fost organizat un echipaj de voluntari care au plecat cu o ambulanță de la Crucea Roșie spre orașul Piatra Neamț, pentru a-l aduce pe Costică Panțâru în Italia.

Călătoria dus-întors a durat două zile și două nopți, echipajul format din Marco Lunedei, Maurizio Salamone și Gianluca Grilli (care este polițist rutier și face voluntariat la Crucea Roșie) s-a oprit doar pentru a bea o cafea și a merge la toaletă. Astfel, la ora 5.00 dimineață, pacientul a ajuns la Cesena unde îl aștepta la secția de Neurochirurgie, de la Spitalul Bufalini, dr. Maria Ruggiero care i-a făcut imediat o angiografie cerebrală (examen radiologic care permite examinarea volumului interior al unui vas sanguin și ale ramurilor în care se împarte acest vas).

La spitalul din Cesena anevrismul pacientului a fost tratat pe cale endovasculară și Costică Panțâru s-a pus repede pe picioare. El a mulțumit medicilor de la spitalul Bufalini și fostului său angajator care a contribuit la cheltuielile călătoriei sale. Nu în ultimul rând soției sale, Petrina, care cu tenacitatea sa l-a salvat de cine știe ce complicații, specifică sursa citată.