Croitor italian în țara noastră: „Româncele se îmbracă extrem de feminin și atrăgător”

Născut în Vicenza, regiunea Veneto, Ricardo Orso a decis în 2009 să-și lase afacerea de familie și să se mute la Timișoara, oraș în care a regăsit, după cum a declarat într-un interviu acordat publicației Tion, legături istorice și lingvistice cu propria sa țară.

„M-am simțit mereu ca acasă, nu am avut prejudecăți. În Italia am avut o relație foarte frumoasă cu angajate românce din diverse zone din țară. Oamenii sunt foarte călduroși aici”, a spus italianul despre integrarea lui la Timișoara.

În Italia, Ricardo Orso a crescut printre mașini de tricotat. În anul 1976, părinții săi au deschis în Vicenza o afacere și produceau tricotaje. Italianul a preluat afacerea familiei.

9949489RicardoOrso3
Ricardo Orso în atelierul său din Timișoara. Sursa foto: Tion

La Timișoara, unde este căsătorit cu o localnică, italianul și-a înființat un atelier de croitorie unde creează ținute sofisticate de damă, cu ajutorul unei echipe de șase croitori.

„Din 2009 m-am stabilit aici, am familia aici. Prima dată am venit în anul 2001 ca turist, cu niște prieteni. Mi-a plăcut aici pentru că se vede că este o legătură și de limbă și de istorie pentru că a fost colonizată de romani și atunci am citit un pic înainte și, în plus, aveam angajate românce în Italia. În 2009 am închis fabrica din Italia și m-am mutat aici cu o firmă pe care o aveam deja din 2004 pentru care făceam naveta”, a adăugat omul de afaceri italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ricardo Orso a spus că femeile din România preferă ținutele extrem de feminine și atrăgătoare. Rochiile de zi și de business create de designer sunt lucrate în atelierul său de la A la Z, iar culorile predominante sunt roșu, fucsia și lila, adică după preferințele clientelei.

Despre stilul vestimentar al femeilor din Timișoara, croitorul italian a spus: „Uneori, fac combinații nepotrivite, de exemplu poartă nude cu galben. La noi, în Italia, avem o cultură a îmbrăcatului. Aici nu este vorba de cât cheltuiești, ci de stil.”

El a remarcat că tinerele de pe străzile Timișoarei se îmbracă uneori prea dezinvolt. Sfatul său pentru doamne este să se îmbrace cu haine în care să se simtă bine, ținând cont de corpul propriu, și nu neapărat de tendințele modei.

Pentru viitorul apropiat, designerul pregătește colecții inspirate din stilul britanic, cu o schimbare semnificativă de abordare în fiecare sezon. Un proces dificil, după cum declară el însuși, întrucât „e greu de învățat omul, indiferent dacă are bani sau nu, să schimbe mereu anumite chestii la nivel de modă”.

9949496RicardoOrso10
Ricardo Orso în atelierul său din Timișoara. Sursa foto: Tion

În ceea ce privește ambițiile sale, Ricardo Orso își dorește să deschidă magazine în Cluj și București și să continue să aducă în viața femeilor românce un stil de îmbrăcăminte mai rafinat.

„Pentru mine, cea mai mare satisfacție ca designer și producător este ca atunci când o clientă cumpără o haină să o poarte cu plăcere, să exprime o stare fiecare haină pe care o cumpără de la mine. De aceea este foarte important ce culori îmbrăcați pentru că exprimă o stare pozitivă sau o stare negativă.

Este foarte important pentru mine să se bucure, să zâmbească, să fie fericite. Mai mult decât să-mi ajungă banii în buzunar, pentru mine este o plăcere ca femeile să poarte hainele făcute de mine cu plăcere, cu șarm, să aibă atitudine”, a declarat Orso.