O croitoreasă româncă din Italia a lansat un proiect cu creații vestimentare 100% ecologice. „Îmi doresc să trăiesc și să lucrez înconjurată de natură”

Mihaela Cherecheș, o româncă de 32 de ani, rezidentă în localitatea italiană Aosta (regiunea autonomă Valle d’Aosta), a lansat în urmă cu patru luni un proiect original denumit SartorElla care constă în creații vestimentare proprii realizate exclusiv din materiale ecologice.

Mihaela a fost atrasă de croitorie încă din copilărie. Pasiunea ei pentru ac și ață are în spate istoria a trei generații, deoarece mama și bunica sa au împărtășit-o cu aceeași loialitate de-a lungul timpului, așa cum tânăra noastră conațională a dezvăluit pentru ziarul italian La Repubblica.

Articolele de îmbrăcăminte create de Mihaela sunt de cea mai înaltă calitate, datorită țesăturilor din fibre naturale care stau la baza realizării lor. Este vorba de fibrele unor materiale naturale precum: cânepă, in, mătase, bumbac natural, cașmir, bambus sau urzică.

Una dintre creațiile vestimentare ale româncei noastre. Foto: facebook.com/sartorella1

Ea a mărturisit: „Când miros cânepă, mă simt ca acasă. În copilărie îmi amintesc de bunica mea și apoi de mama mea, care au lucrat cu acest material pentru a produce articole de îmbrăcăminte.

„Îmi place acest parfum pentru că miroase a natură. Când ajung în laboratorul meu mă simt copleșită de acel parfum.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Încă de când eram copil obișnuiam să creez haine pentru păpușile mele, folosind resturi din hainele făcute de familia mea”.

După ce a absolvit studiile în România, Mihaela s-a mutat într-una din „capitalele modei” din lume, Milano (Lombardia) și a lucrat ca croitoreasă pentru modele. Timp de zece ani a locuit acolo, dar dorul de natură era tot mai accentuat odată cu trecerea anilor.

După o scurtă vacanță cu soțul ei în superba localitate Aosta, au decis să se mute acolo și au reușit să facă asta în numai câteva luni. Au trecut cinci ani de atunci.

Mihaela a explicat despre proiectul ei: „Am propriul meu laborator și lucrez doar cu materiale ce au un impact redus asupra mediului.

„Fac articole de îmbrăcăminte care nu provoacă iritații, nu rețin umiditatea, nu degajă miros urât și se usucă rapid. Și apoi rezistă în timp dacă sunt spălate cu detergenți naturali”.

Rochie creată de Mihaela din material 100% ecologic. Foto: facebook.com/sartorella1

Tocmai acele materii prime naturale sunt cele care inspiră creațiile Michelei, a mai precizat ea: „Atingând țesăturile îmi imaginez cum vor deveni.

„Bambusul este moale și delicat. Cânepa este potrivită pentru articolele de îmbrăcăminte de zi cu zi și va fi și mai rezistentă dacă este combinată cu lână și cașmir.

„Urzica este potrivita pentru hainele de ținută casual. În schimb, cu bumbac organic fac rochii elegante, combinându-le uneori cu cașmir.

„Colaborez cu firma milaneză Maeko, care îmi furnizează materia primă.”

Mihaela a creat până în prezent nu mai puțin de 26 de modele vestimentare și toate sunt disponibile online, pe site-ul sartorella.com. Fiecare produs este descris cu mare acuratețe: din ce materiale sunt făcute, în ce perioadă pot fi purtate, precum și sfaturile de spălare.

„Mai întâi le fac, apoi încerc să le îmbunătățesc, de exemplu să văd dacă sunt necesare unele modificări.

„Soțul meu mă ajută cu fotografii pentru a le pune pe site. Pentru măsurători prefer supradimensionarea, așa că nu fac stocuri inutile. Sunt împotriva oricărei risipe.

„De asemenea, accept comenzi cu rezervare și produc rochia în maxim două zile. Acum, toți sunt pentru consumerismul de tipul – cumpără trei și plătește două – și de la bun început nu a fost ușor să creăm acest proiect.

„Ne gândim la bio în special pentru produsele alimentare, dar ar trebui să atragem atenția asupra sustenabilității în special în industria noastră, cu un impact încă prea mare asupra mediului.”

„Țesăturile naturale ecologice din cânepă, bumbac și urzică permit corpului să respire, păstrând stilul și feminitatea”, susține Mihaela Cherecheș. Foto: facebook.com/sartorella1

Tânăra creatoare se gândește și la alte proiecte, printre care se numără deschiderea unui magazin în Aosta și realizarea de noi creații vestimentare.

Ea a conchis: „Sunt fericită cu ceea ce fac pentru că nu este ușor să pornesc de la zero, așa cum am făcut-o eu.

„În viitor, cu siguranță îmi doresc să continui să trăiesc și să lucrez înconjurată de natură și să o respect. În rest, las timpul să-mi arate calea pe care trebuie să merg.”

Distribuie acest articol