„Cu tine, pentru tine” – proiect de consultanță oferit de sindicatele italiene românilor care doresc să lucreze în Italia

„Cu tine, pentru tine”, este sloganul cu care a început acum doi ani în urmă un proiect experimental la București, în România, destinat cetățenilor români care doresc să vină în Italia în căutarea unui loc de muncă în construcții.

Sindicatul Fillea Cgil și Inca (institutul de patronaj și asistență socială), sunt organizatoarele acestui proiect care și-a propus să informeze muncitorii români dornici să muncească în Italia despre drepturile și obligațiile care îi așteaptă, despre condițiile de muncă pe șantierele italiene și despre oportunitățile pe care piața muncii din construcții le oferă în prezent acestei categorii de muncitori din această țară, informează rassegna.it

În cei doi ani de activitate, s-a desfășurat o campanie masivă în mass-media română, s-au utilizat materiale informative, s-a deschis o sucursală în București cu operatori de limba maternă la îndemâna cetățenilor români pentru a oferi informații celor care doresc să vină în Italia dar și pentru cei care, după ani de muncă pe șantierele italiene, doresc să se întoarcă în țara de origine unde au nevoie de asistență pentru practici, cum ar fi cele de pensii.

Mercedes Landolfi din partea Fillea-Cgil Italia, precizează:

„Sectorul construcțiilor din Italia se caracterizează printr-o prezență puternică a forței de muncă străine, numărul muncitorilor străini cel mai ridicat este reprezentat de cel al românilor, în unele orașe cum ar fi Roma de exemplu, atingând un procent de 50% din totalul muncitorilor constructori. După cum știm, aceast sector este caracterizat de nereguli majore și ilegalități, de aceea, lipsa de informații crește foarte mult riscul ca, odată ajunși în Italia, lucrătorii să fie supuși unor condiții de exploatare și de șantaj, să fie de multe ori prost plătiți și fără condiții adecvate de securitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prin urmare, am decis să intervenim ‘la sursă’, deschizând în mod direct un birou în România, la București, care oferă informații celor care doresc să-și încerce norocul pe șantierele de construcții italiene. Astfel, înainte de a pleca în Italia, lucrătorul poate obține o idee despre ce-l așteaptă cum ar fi: condițiile de muncă, contractul, ce drepturi și ce oportunități i se oferă, precum și care este rolul sindicatelor în Italia, cum îl poate proteja și ce servicii îi poate oferi.”

Emilia Spurcaciu, șefa biroului Fillea-Inca din București, la doi ani de activitate declară următoarele:

„Am dezvoltat proiectul la nivelul întregii țări, nu ne-am limitat doar la București. În regiunea Transilvania am inițiat campanii informative la nivelul liceelor iar în Moldova, regiunea de unde provin cei mai mulți muncitori constructori din Italia, am stabilit colaborări cu administrațiile locale pentru a iniția întâlniri informative și de consultanță pentru opinia publică.

Este nevoie de timp pentru a se vedea rezultatele. Prezența lucrătorilor români din construcții nu este omogenă în întreaga Italie, astfel încât, evident, în acești doi ani am lucrat mai mult cu acele zone unde este o prezență numeroasă a lucrătorilor, în special Roma, Frosinone, Latina, Milano, Varese și alte provincii din Lombardia, Veneto, Torino si Piemonte. Rețeua de informare trebuie să fie extinsă, mai ales în special pentru regiunile sudice. Comunitatea românească din Italia este în continuă creștere, există peste 1,1 milioane de lucrători români înregistrați oficial iar datele birourilor Inca, confirmă tendința de creștere a numărului acestora.”

Sindicatele sunt asociații care contribuie la apărarea drepturilor salariaților și promovarea intereselor profesionale ale acestora. Organizatiile sindicale apără drepturile membrilor săi, ce decurg din legislatia muncii, contractele colective si individuale de muncă în fața instanțelor judecătorești, organelor de jurisdicție, instituții sau autorități ale statului, prin apărători proprii sau aleși.

Inca Cgil este institutul de patronaj și asistență socială din cadrul celei mai mari confederații sindicale italiene.

Fillea Cgil este „Federatia italiană a muncitorilor din sectorul constructiilor, lemnului si anexe” și promovează o cultură a legalității și a muncii regulare, contracararea muncii ilegale și nedeclarate.

Datele de contact

Pentru România:

Str. Buzesti, 59 Sector 1
Bucuresti

Telefon: +40 752 249 803 (România)

Pagina Facebook: Fillea Cgil România 

Pentru Italia:

Via G.B.Morgagni 27
00162 – Roma

Telefon: 0039 06.441141
Fax: 06.44248388

Email: info@filleacgil.it
http://www.filleacgil.net

Distribuie acest articol