Cum a decis Ana, îngrijitoare română din Italia, să-și schimbe meseria. Cu puțin curaj și solidaritate

O publicație italiană, 24 Ovest, ne prezintă povestea Anei, îngrijitoare română din Italia, care s-a decis să schimbe munca de „badantă” și să gestioneze un chioșc cu ziare și reviste din Rivoli, provincia Torino.

„După aproape 5 luni de când a fost închis, chioșcul de ziare din Piazza Cavallero și-a ridicat din nou obloanele”, scrie sursa citată. Vechii proprietari au întrerupt activitatea și ceea ce părea doar o amintire îndepărtată și un serviciu mai puțin pentru comunitate, datorită tenacității Anei, a fost redeschis și și-a reînceput activitatea din ziua de 8 februarie a acestui an.

Ana este o româncă simplă, venită în Italia în căutarea unui viitor mai bun. Era în anul 1999 când a avut norocul să-i întâlnească la Rivoli pe Walter și Mirella care căutau o îngrijitoare pentru tatăl lor, un bărbat în vârstă. În toți anii care au urmat ei au găsit în Ana mai mult decât o colaboratoare familială, între ei s-a legat un raport de mare încredere și prietenie. Astfel, au decis să o ajute să-și caute un loc de muncă și când serviciile sale de îngrijitoare nu le mai erau necesare. Nu a durat mult și s-a ivit o oportunitate, un chioșc de ziare de gestionat și posibilitatea unei creșteri profesionale pentru Ana.

„Din punct de vedere economic m-au ajutat toți cei din jurul meu, Walter și Mirella m-au sprijinit să deschid afacerea și m-au găzduit la casa lor fără să-mi ceară nimic în schimb. Aici, la chioșc, uneori trece o doamnă tare drăguță care îmi aduce de-ale gurii” spune Ana cu un zâmbet în colțul gurii. „E un chioșc mic, fără baie și în timpul zilei, atât Mirella cât și o voluntară din zonă îmi dau o mână de ajutor în gestionarea chioșcului, așa pot să merg la toaletă sau să-mi iau câteva minute libere.”

Nu este singură, Ana. Există multă solidaritate în jurul ei, clienți loiali care cumpără zilnic jurnale sau cei care trec numai pentru a o saluta, sunt și cei care îi aduc de mâncare la prânz sau care se opresc câteva minute pentru a schimba cu ea două vorbe, deoarece caracterul bun și blând al Anei a ajuns, se pare, la inima tuturor locuitorilor din Rivoli care o cunosc. Care îi cunosc povestea și tenacitatea, care apreciază determinarea conaționalei noastre de a-și asuma responsabilități și de a-și construi un viitor diferit de cel de până acum.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am venit în Italia și am lucrat ca îngrijitoare. Mulțumită Bisericii, acum mulți ani în urmă, i-am întâlnit pe Mirella și pe Walter în ziua Epifaniei în timp ce făceau muncă voluntară pentru copii. Mi-au oferit un loc de muncă și am rămas aici.”

În fiecare zi, pe Ana o puteți găsi în Rivoli, la chioșcul de ziare. Cu un zâmbet pe buze și cu povestea ei, de româncă venită de departe și care nu a avut nici o frică să o ia de la capăt ori de câte ori a fost nevoie!

Distribuie acest articol