Cum să îți crești cu drag copilul când ești plecat la mii de kilometri depărtare de el

Decizia de a pleca peste hotare a fost un pas decisiv, mulți dintre noi ne-am lăsat acasă copiii, iar realizarea și menținerea unei relații la distanță sunt mai mult decât importante. Dar distanța geografică, nu mai poate fi un obstacol în comunicarea cu copiii și nu ne poate opri de la creșterea, educarea și formarea lor ca oameni responsabili. Miile de kilometri care stau între noi nu ne împiedică să instaurăm cu copiii noștri un raport sincer, bazat pe încredere reciprocă.

Mai jos, vă împărtășim din informațiile și sfaturile unor psihologici dar și din experiența noastră proprie.

Sunați-vă cât mai des copiii, comunicați cu ei în fiecare zi și cât mai mult

Copilul are nevoie să fie auzit, ascultat, înțeles, copilul are nevoie să se simtă iubit, important și protejat.

Comunicarea este baza tuturor relațiilor, comunicarea este calea de legătură care apropie copiii de părinții aflați la distanță pentru a se simți împreună. Sunați-vă copiii cât mai des, comunicați cât mai mult cu ei!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prin comunicare înțelegi ce simte și ce gândește copilul tău. Este mai dificil să creezi o atmosferă de căldură fiind la distanță, dar poți comunica cu dragoste și afecțiune, pentru a-l face pe copil să se simtă înțeles, iubit, protejat, respectat. Cuvintele exprimate sau scrise cu căldură părintească alină durerea și emoțiile negative, cultivă curajul și optimismul, dezvoltă stima și încrederea.

O comunicare calitativă și regulată cu copilul, în pofida distanței, ajută părinții și copiii să fie prezenți în viața unui altuia, întărește sentimentul siguranței în ziua de mâine.

Comunicarea frecventă între părinte și copil contribuie la menținerea unei relații de încredere, bazată pe înțelegere, stimă, sinceritate și interes reciproc, dezvoltă un respect de sine sănătos, rezistență în fața obstacolelor, autonomie și independență. Prin comunicare copilul învață cum să se descopere pe sine, să cunoască lumea înconjurătoare, să formeze relații bune cu cei din jur.

Nu timpul petrecut alături de un copil contează cel mai mult, ci cum a fost petrecut.

O vorbă bună, înțeleaptă și încurajatoare, care vine de la părinți, reprezintă fundamentul unei personalități sănătoase emoțional și fizic.

Evită însă să utilizezi mijloacele de comunicare ca metodă de a controla copilul, pentru a aduce critici la adresa copilului, pentru a-ți exprima nemulțumirea, supărarea, furia sau pentru a-l face de rușine în „public”, cu sau fără intenție.

Copilul așteapă de la tine mesaje precum „Mă gândesc la tine”, „Eu te iubesc foarte mult”, „ Ai încredere în ceea ce faci”, „Totul este posibil”, „Orice problemă o putem rezolva împreună”, „Am încredere în tine.”

Astfel de mesaje ajută copilul să simtă că este o persoană importantă pentru părinți și că este mereu prezent în inima lor.

Lasă-l și pe el să vorbească, nu vorbi numai tu. Învață să-ți asculți copilul!

Încearcă să nu-i spui copilului despre datorii, sacrificii, volumul mare de lucru sau supraviețuire. Vorbind și implicând copilul în responsabilitățile noastre, nu facem decât să stresăm și să aducem nesiguranță în viața lui.

Nu-l întrerupe când vorbește, fără a-l lăsa să termine ce are de spus, de ex.: „Hai lasă, o să treacă. Spune mai bine ce ați făcut cu …” Prin asta arăți că mai puțin te interesează viața lui.

Nu striga și nu ridica vocea pentru a te face auzit.

Evită să acuzi, să insulți copilul, să-l faci de ruşine, să-l ameninţi, să-l umilești, mai ales în prezența altor persoane, de exemplu: „Niciodată nu răspunzi când te sun. Pentru ce ți-am mai cumpărat telefonul cela?” „ O să mă termini, măi copile!”, „Dacă te comporți tot așa, la ce bun să mai vin acasă, să-mi spună tot satul că m-ai făcut de rușine?”

Nu-i critica alegerile, inclusiv cele care țin de prieteni, vestimentație, coafură, preferințe muzicale. Prin sugestii și întrebări formulate cu grijă și dragoste, aducându-i argumente, poți să îi comunici că anumite alegeri nu i se potrivesc sau sunt periculoase pentru el și copilul va înțelege.

Fii înțelegător cu copilul tău, personalitatea lui poate fi diversă de a ta.

Orice copil, indiferent în ce situație se află, va coopera dacă va simți că este înțeles.
Fii răbdător şi oferă timp suficient copilului să îți povestească despre el, fii demn de încredere și arată că ştii să păstrezi un secret. Dă dovadă de atitudine grijulie, respectuoasă și iubitoare, acceptă-ți copilul, fără a-l judeca.

Trebuie să ai curajul de a accepta reacţiile şi comportamentul copilului, chiar dacă acestea nu-ți plac, el are dreptul să aibă un caracter și o personalitate proprie.

Nici un copil nu va reuși să satisfacă așteptările părinților, dacă este permanent pedepsit. Un copil certat, criticat, etichetat negativ își va vedea doar neajunsurile și greșelile, fără a fi conștient de calitățile sale. Pentru a învăța că el poate să reușească și este capabil să facă ceva, copilul are nevoie de atenție și mesaje pozitive din partea părinților.

Petreceți împreună timpul liber, jucați-vă, cântați, râdeți împreună!

Oricât de banal ar suna, vă puteți distra împreună și la distanță, inventând tot soiul de jocuri sau apelând la cele din copilăria ta, precum jocul de cuvinte (țări, orașe, munți, ape, plante, animale, nume) care să vă țină conectați. Cu copiii mai măricei ai putea să te joci cu ei pe internet, în rețea, fotbal sau alte jocuri interactive care să vă pună în contact direct. Mai sunt și alte jocuri online, inclusiv site-uri unde pot fi găsite diverse informații, de la sugestii pentru temele de acasă, până la rețete culinare.

Citește cărți, reviste, studiază informații, vizionează filme care sunt pe interesul copilului, pentru a avea subiecte de discuții. Recomandă-i cărți, filme, muzică din cele ce ai observat că este în interesul copiilor sau a adolescenților din țara în care te afli. Discutați împreună despre ce v-a plăcut sau nu din cele citite, văzute sau auzite, astfel vei putea înțelege ce îl deranjează, sperie sau îi place.

Dragă mamă și dragă tată care trăiți la mii de kilometri depărtare de copii

Nu uitați că distanța poate fi învinsă. Cel mai important este să existați în universul copiilor voștri, să fiți mereu prezenți pentru ei, așa vor ști cât de mult îi înțelegeți, îi ajutați și cât îi iubiți!

Pentru a ști mai multe despre cum puteți instaura și menține un raport optim cu copiii voștri, chiar dacă sunteți departe, vă invităm să răsfoiți broșura de pe site-ul farahotare.md, „20 Întrebări și Răspunsuri despre copii, pentru părinții care pleacă peste hotare.”