Cum sunt racolați românii cu promisiunea unui loc de muncă în Sicilia. Ce li se întâmplă abia pun piciorul pe pământ italian

Jurnaliști și membrii mai multor organizaţii umanitare, atrag atenţia în ultimii ani asupra atrocităţilor comise în sudul Italiei de către angajatorii imigranţilor din estul Europei, mulţi dintre aceştia fiind de naţionalitate română. În acelaşi timp, fapte inumane le sunt atribuite şi conaţionalilor noştri, români fără conștiință, care profită de sărăcia și de disperarea semenilor lor. Aceștia, ademenesc persoane din România cu promisiunea unui loc de muncă sigur și a unui salar mare, după care le rețin documentele de identitate și îi vând practic patronilor italieni ca sclavi de muncă.

Unul dintre voluntarii implicaţi activ în Italia în susţinerea românilor abuzaţi, este Carmen Luminiţa Andrei, președinte fondator al asociației C.A.P.I.M.E.D. România, cu sediul la Palermo, în Sicilia.

C.A.P.I.M.E.D. România arată cu degetul spre guvernul României

Într-un comunicat primit la redacție, Carmen Luminița Andrei ne informează că ultimele trei guverne care s-au perindat la conducerea României, nu au luat în considerare informările din partea C.A.P.I.M.E.D. România și nici proiectul strategic „Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, inițiat de această asociație. Proiect al cărui scop este cel de a sprijini în mod real românii plecați la muncă în Italia.

Andrei Carmen Luminița, președinte Asociația C.A.P.I.M.E.D

„Ministerul Pentru Românii de Pretudindeni ar trebui să renunțe la finanțarea proiectelor așa-zis culturale și să finanțeze proiecte integrate, parte dintr-o strategie care ar putea salva atât românii abuzați astăzi în străinătate, cât și România de mâine, care va trebui să se ocupe de o populație bolnavă, cu nevoi speciale și fără drept la asistență socială și medicală, după zeci de ani de muncă la negru” se arată în comunicat.

„Nu ajung 50 de asociaţii să-i ajute pe aceşti oameni!”

Contactată de noi telefonic, Carmen Luminița Andrei și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu lipsa de considerare și de atenție pe care o acordă Ministerul pentru românii de pretutindeni și misiunile diplomatice ale României de pe teritoriul Italiei în legătură cu grava problemă a românilor exploatați. Vizita oficialităţilor din luna martie, în Sicilia, în frunte cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, nu s-a concluzionat în nici un fel și nici o măsură concretă nu a fost luată în urma acestei vizite.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am aflat că s-au împărţit fly-ere cu informaţii privind autorităţile unde românii abuzaţi se pot adresa. Aş dori să-mi răspundă doamna ministru, oficial, unde au fost distribuite. Aş fi interesată să am şi eu unul. Ministrul a spus că s-a întâlnit cu 5.000 de femei. Eu, nici dacă merg pe stradă două zile, nu pot spune că am văzut atâtea femei românce. Aş mai vrea să ştiu cu ce organizaţie de protecţie a românilor s-a întâlnit. Eu am o organizaţie recunoscută, C.A.P.I.M.E.D., dar nu m-a întrebat nimeni nimic. Nu ajung 50 de asociaţii să-i ajute pe aceşti oameni. Aici nu e vorba de egoism”, reclamă conaționala noastră.

Cum sunt racolați și ademeniți românii în țară cu promisiunea unui loc de muncă decent? Ce li se întâmplă abia pun piciorul pe pământ italian?

În timp ce autorităţile româneşti i-au abandonat iar pe românii abuzaţi din Italia, seria tragediilor continuă. Românca ne aduce la cunoştinţă cazul unei tinere de 19 ani, care a murit de epuizare pe câmp, în localitatea Ragusa. „Tânăra şi o verişoară de-a sa au venit în Sicilia la cules de roşii, fiind racolate de pe uliţă. I s-a propus un salariu decent, însă visul din România s-a sfârşit după ce a coborât din microbuz. Muncită până la epuizare, tânăra a murit pe câmp“, povesteşte femeia.

Muncitori în agricultură, în Italia. Sursa foto: cisl.it

Cum funcţionează sistemul? „Un «caporal», adică un român se plimbă pe străzi, în România, unde racolează muncitori. Le promite 100 de euro pe zi. Din momentul în care ajung aici şi sunt daţi jos din maşină sclavia lor a început. Le ia buletinul şi îi aruncă în bordeie. Conaţionalul nostru este abuzat şi de caporal, care îi ia o parte din banii câştigaţi, şi de patron, care îl pune să muncească 18 ore pe zi”, spune ea.

„Mai sunt și fetele care devin concubine și care sunt luate, de fapt, ca să aibă grijă de bunici italienilor şi ei să n-o mai plătească”, dezvăluie femeia.

Românii sunt din ce în ce mai temători şi şi-au pierdut orice speranţă. „Ei nu vorbesc cu oricine despre problemele lor, decât dacă au încredere, încredere care se obţine în timp. Dacă vrei să afli despre români te prezinţi la magazinul românesc, la biserică sau la sediul Atlassib”, spune Luminița, cea care se ocupă voluntar de drepturile românilor care muncesc în Sicilia.

Italienii, spune ea, nu au pentru românii din Sicilia niciun respect. Dar noi, ceilalți români, cum îi respectăm și ce facem pentru ei?