Curaj uimitor la o româncă din Italia care a ajutat la nașterea unui copil. „M-am concentrat și am ascultat foarte atentă indicațiile”

O româncă din Sandono, fracțiune a comunei Massanzago din provincia Padova, a devenit eroina localității după ce și-a ajutat prietena să nască acasă. Nașterea s-a declanșat spontan și bebelușul nu a mai avut răbdare să aștepte sosirea ambulanței. Românca a fost îndrumată la telefon de un operator de la Urgențe și a contribuit substanțial pentru ca nou-născutul să nu se sufoce imediat ce a ieșit din pântecele mamei sale.

Florentina Popa are 36 de ani și lucrează ca baristă la „Barul 31” de pe via Roma, relatează Il Gazzettino. Deasupra barului, într-un apartament locuiește prietena sa, Tiziana Ndoj, care era însărcinată. „În ziua când s-a petrecut totul, am vorbit cu Tiziana pe la ora 10.00 dimineața și mi-a spus că o durea puțin capul. Am crezut că probabil din cauza caniculei. Coborâse în grădină să culeagă niște salată. Câteva minute mai târziu i-am auzit strigând speriați după ajutor pe socrul ei și pe fiul cel mare”, povestește Florentina care precizează că termenul nașterii era prevăzut practic peste 15 zile.

Conaționala noastră nu a stat nicio clipă pe gânduri, a lăsat barul în seama persoanelor care erau prezente în interior în acel moment și a urcat grăbită la etaj.

„Am văzut-o pe Tiziana șocată, epuizată și suferindă, nu prea știam ce să fac. Nu am copii și a fost prima dată când am văzut venind un copil pe lume. Am sunat la 118, dar între timp fetița deja venise pe lume și am auzit-o plângând. Am simțit că mor – mărturisește tânăra româncă – dar m-am concentrat și am ascultat cu atenție indicațiile unui operator de la 118, un adevărat înger care, calm și răbdător, mi-a explicat ce trebuie să fac. Între timp sosise și soacra Tizianei care m-a ajutat”.

Cel mai greu moment a fost când micuța nou-născută, care se numește Giulia, avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mi-am dat seama că e în pericol – recunoaște Florentina. „Operatorul sanitar de la telefon mi-a spus că mama trebuie să stea întinsă și să-i schimb poziția. Cordonul s-a desprins independent și pericolul a fost evitat.”