Curiozități despre limba italiană. Vocabularul italian este 50% identic cu cel român

Limba italiană este una din cele mai importante limbi la nivel european, fiind una din limbile oficiale ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și una din limbile de lucru în cadrul Consiliului Europei.

Este a treia cea mai vorbită limbă în cadrul Uniunii Europene, cu 65 de milioane de vorbitori nativi (13% din populația UE) și este vorbită ca și a doua limbă de către 14 milioane de cetățeni europeni (3%). Incluzând vorbitorii de limba italiană din statele non UE, (Elveția și Albania), sau de pe alte continente, numărul total de vorbitori ai acestei limbi este de 85 de milioane.

Iată câteva curiozități despre această limbă, numită și limba muzicii sau a operei:

  1. Limba italiană se bucură de statutul de limbă oficială în trei țări — Italia, San Marino și Elveția (împreună cu franceza, germana și retoromana) și este folosită auxiliar în Vatican.

2. Limba italiană standard se bazează pe dialectele folosite în Toscana și este asemănătoare atât cu limba latină cât și cu alte limbi romanice.

3. În Italia sunt folosite numeroase dialecte regionale, dar înființarea unui sistem național de educație a condus la reducerea de-a lungul secolului al XX-lea a variației în limba vorbită de la o regiune la alta.

4. Vocabularul italian este în proporţie de 50% identic cu cel român fiindcă ambele limbi au la bază limba latină. Acesta e motivul pentru care o înţelegi dacă o asculţi cu atenţie, chiar dacă nu ai studiat-o.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

5. Alfabetul italian are doar 21 de litere. Literele: j, k, w și y nu există în limba italiană, cu excepția cuvintelor împrumutate din alte limbi.

6. De-a lungul timpului numărul cuvintelor de origine italiană preluate în limba română a crescut, iar astăzi, cuvintele care intră în lexicul altor limbi, se referă mai ales la arta culinară, exemple românești fiind pizza, paste sau spaghete.

7. Primul roman scris în limba italiană este „I Promessi Sposi”, al lui Alessandro Manzoni. Acesta se studiază în școală și este considerat o lucrare foarte referință care prezintă Italia sub stăpânirea Spaniei, prin ochii unui cuplu de țărani.

8. În anul 1861, după unificarea Italiei, doar 2.5% din populație vorbea limba italiană, restul vorbind dialecte regionale.

9. Dintre toate dialectele vorbite în Italia, cel napoletan este cel mai răspândit, fiind vorbit de peste 5 milioane de persoane.

10. Cel mai lung cuvânt în limba italiană este „precipitevolissimevolmente” (foarte repede) și este compus din 26 de litere. Totuși, în domeniul medical regăsim și „esofagodermatodigiunoplastica” cu 29 de litere (procedură medicală din chirurgia plastică).

11. În limba italiană, există două cuvinte care conțin șapte vocale consecutive: „ghiaiaiuolo” (persoană care produce sau comercializează nisip/pietriș) și „cuoiaiuolo” (persoană care produce sau comercializează articole din piele).

12. Limba italiană este cunoscută ca și limba muzicii datorită faptului că se regăsește foarte des în terminologia muzicală și în operă.

13. Influența limbi italiene este de asemenea resimțită foarte mult în artă și pe piața bunurilor de lux.

Limba italiană este considerată una dintre cele mai frumoase și melodioase limbi din Europa, este o limbă de origine romanică și se înrudește cu spaniola, portugheza și franceza. Este derivata din latina vulgară, o variantă colocviala a limbii latine. Spre deosebire de celelalte limi romanice, limba italiană a păstrat cea mai mare parte din vocabularul moștenit din limba latina.

Distribuie acest articol