Cursuri gratuite în Italia de limbă română, dans și canto. Locurile sunt limitate

Sunt deschise înscrierile pentru Școala Românească Muzică și Dansuri ROMA-NIA Academy, proiect demarat de Asociația Roma-nia în zona Acilia din Roma. În cadrul Școlii românești se desfășoară cursuri gratuite de limbă română, canto de grup, dans de grup, istorie, religie. 

Locurile sunt limitate, avertizează organizatorii, iar pentru informații și înscrieri se poate contacta Asociația la telefon: 328 215 3450.

WhatsApp Image 2023-09-09 at 16.03.12 (2)
Școala Românească Muzică și Dansuri ROMA-NIA Academy.

Activitățile, finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, se desfășoară de marți până sâmbătă începând cu ora 14:00 la sediul Roma-Nia Academy, până la sfârșitul anului în curs. Se pot înscrie elevi din comunitatea de români din zona Roma, dar și din regiunea Lazio. Copiii talentați care frecventează cursurile vor putea participa la Festivalul Concurs Roma-Nia, ediția II, din 2024, dedicat talentelor din diaspora. 

După o pauză care a coincis cu vacanța de vară, din luna septembrie, copiii din familiile de români din zonă pot frecventa din nou cursurile puse la dispoziție de Asociație. Mai mult, noul an școlar vine cu noutăți, oferta didactică fiind mai variată. 

WhatsApp Image 2023-09-09 at 16.03.11 (7)
Școala Românească Muzică și Dansuri ROMA-NIA Academy.

Cadrele didactice sunt de naționalitate română: e vorba de profesori calificați, cu licență în materia predată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

“Obiectivul proiectului este acela de a transmite mai departe generațiilor de români crescuți și educați în diaspora tot ce ține de identitate, cultură și tradiția noastră. Mă bucur să anunț că, atât cursurile în limba română, istorie, religie, cât și dans și canto în grup, sunt gratuite. Avem deja format un grup vocal cu care ne mândrim încă din 2021 și dorința este de a avea o continuitate pe viitor.  De-asemenea, un vis la care țintesc este acela de a forma și un grup de copii, atât vocal cât și artistic”, precizează Mihaela Bolog, președinta Asociației Roma-Nia și profesor de canto. 

WhatsApp Image 2023-09-09 at 16.03.11 (1)
Școala Românească Muzică și Dansuri ROMA-NIA Academy.

Cursurile continuă din septembrie, după o pauză în care activitățile didactice au fost suspendate. Copiii care frecventează cursurile “sunt extrem de curioși, ceea ce ne motivează și mai mult să ne extindem și să ne dedicăm zilnic activității noastre didactice”.

Pe lângă noțiuni de limbă română, istorie sau geografie, elevii învață să lucreze în echipă, să colaboreze și să se respecte unii pe alții, iar posibilitatea de a se apropia de artă este un atu în plus:  “Ca profesor de canto pot spune că a lucra cu conaționalii noștri este extraordinar de frumos plecând de la faptul că unii chiar nu cunosc limba! Aici au oportunitatea de a experimenta și munca în echipă, prin schimb de opinii, prin îmbogățire culturală sau studiul religiei”.

WhatsApp Image 2023-09-09 at 16.03.12 (1)
Școala Românească Muzică și Dansuri ROMA-NIA Academy.

Printre elevii care frecventează Cursurile “Roma-Nia Academy” vor fi selectați și viitori participanți la Festivalul Concurs Internațional Roma-Nia, a doua ediție, care va avea loc în 2024. Festivalul, dedicat talentelor din diaspora, este organizat și promovat de Mihaela Bolog. “După succesul primei ediții ne pregătim deja de concursul de anul viitor. Faptul că putem lucra cu copii din comunitate ne ajută să ne dăm seama de talentul fiecăruiă și să-i încurajăm să-și cultive pasiunea”. 

Pentru cine dorește să aprofundeze studiul muzical, la nivel individual, tot din luna septembrie vor fi deschise înscrierile la “Roma-nia Academy Music”  pentru cursuri de canto, vioară și pian. Cursurile de canto sunt bazate pe CVT ( tehnică vocală completă ) pentru: Canto modern, Canto popular , Canto clasic.

Distribuie acest articol